Poljaki nabavljajo rakete za lovce MiG-29 – lahko so tudi ukrajinske

by Urednik

POLJSKA BO V SVOJI OBOROŽITVI OBDRŽALA SOVJETSKE LOVCE MIG-29

Poljski oborožitveni inšpektorat je sporočil, da je začel proceduro za nabavo radarsko vodljivih raket zrak-zrak R-27R1, ki so v oborožitvi poljskih lovcev ruskega (sovjetskega) izvora MiG-29.

Za naročilo naj bi se potegoval tudi ukrajinski proizvajalec. Gre za nabavo skupaj 40 raket R-27R1, ki so osnovna oborožitev lovcev MiG-29. Raketa se usmerja proti cilju s pomočjo polaktivnega radarskega vodenja, namenjena pa je napadom na zračne cilje na kratke in srednje oddaljenosti v vsevremenskih pogojih, ponoči in podnevi z zajemom cilja s prednje polsfere. Raketo se usmerja z lovca z radarjem.

Po dostopnih informacijah je raketa namenjena ciljem, kot so letala, do razdalje 50 km, je pa največji doseg odvisen seveda od manevrov (v izogibanju) cilja. Poljski oborožitveni inšpektorat uvršča rakete R-27R1 med rakete »kategorije ena«, ki jih je moč nabaviti šele v enem letu od naročila. Proizvajalec raket pa mora zagotavljati uporabnost raket najmanj 96 mesecev, če so med skladiščenjem hermetično zaprte, ali vsaj 60 mesecev, če so vzete iz hermetične embalaže.

Nabava raket je možna iz držav EU ali iz držav, s katerimi ima Poljska ali EU sklenjen sporazum o obrambnih in varnostnih dobavah. Poljski inšpektorat za oborožitvene nabave je še posebej poudaril, da se za posel lahko potegujejo tudi morebitni dobavitelji iz Ukrajine.

Raketa R-27R1 je izvedenka rakete R-27, ki jo ponuja ukrajinski proizvajalec Artem, ki podobne rakete pod oznako AA-10 alamo dobavlja tudi Indiji. Sama poljska nabava teh raket pa kaže, da bodo Poljaki v svoji floti bojnih letal obdržali ruske lovce MiG-29, sicer pa teh raket v procesu »air policinga« (nadzora zračnega prostora) Poljaki običajno ne uporabljajo ne nad Poljsko in ne nad baltskimi državami. Kadar sodelujejo v nadzoru zračnega prostora baltskih držav, poljski lovci MiG-29 običajno uporabljajo rakete zrak-zrak kratkega dosega  R-60MK ali R-73E.

Nemški lovec MiG-29 z raketo R-27R1

Raketa R-27/R1 – izstreljena z nemškega lovca MiG-29.

Nemci so skupaj 22 lovcev MiG-29 leta 2003 za simbolično vsoto 1 evro za letalo prodali Poljakom. Že leta 1995 pa so jih 22 kupili od Češke. Skupaj jih uporabljajo še 26 v enosedežni verziji MiG-29 9.12A in 6 v dvosedežni (trenažni) MiG-29UB 9.51A. Eno letalo so Poljske letalske sile izgubile v nesreči, drugo pa je razstavljeno na letališču Laage pri Rostocku.

Pripravil: B. Knific, foto:

Povezani članki