Poljska bo izbirala med 8-imi ponudniki podmornic

by Urednik

POLJSKA MORNARICA ŽELI MODERNIZIRATI SVOJO FLOTO, TUDI Z NOVIMI PODMORNICAMI

Poljska mornarica je objavila razpis za nakup treh dizelsko-električnih podmornic na katerega se je odzvalo osem ponudnikov, med njimi tudi poljsko podjetje Kenbit.

Poljska mornarica naj bi do leta 2030 za modernizacijo namenila kar 3,1 milijarde USD, predvsem za nova plovila, oborožitvene sisteme in letala. V sklopu modernizacije je tudi nakup treh dizelsko-električnih podmornic, dve želijo imeti v uporabi že do leta 2022, eno pa do leta 2030.

Poljsko obrambno ministrstvo je zato izdalo razpis, konec prijav je bilo v petek 17. januarja 2014, na katerega se je prijavilo osem ponudnikov novih podmornic za Poljsko mornarico.  Na poljski razpis za nove podmornice so se prijavili španska Navantia, nemški ThyssenKrupp, francoski DCNS, švedski Saab, švedski družbi FMV in Cockums, francoska družba Thales, norveški Kongsberg in poljski Kenbit.

Poljska vojska naj bi pogovore s proizvajalci začela v februarju 2014, poudarili pa so tudi, da si pridržujejo pravico povabiti dodatna podjetja, ki niso predložila ponudbe.

Poljska podmornica ORP Kondor razreda kobben

Poljska mornarica ima v svoji floti trenutno 5 podmornic, eno razreda kilo (ORP Orzeł) in štiri razreda kobben (type 205), ki so jih po letu 2002 kupili od Norveške mornarice (ORP Kondor, ORP Sep, ORP Sokol in ORP Bielik).

Poljska mornarica ima trenutno operativnih 86 plovil, od tega 41 vojaških in 15 podpornih ladij ter 30 drugih plovil, ob tem pa še 29 helikopterjev in 12 letal. Napovedujejo, da jim bo do leta 2022 ostalo le še 22 plovil, zato načrtujejo nabavo 3-h dizelsko-električnih podmornic, 3 vojaške ladje, 6 bojnih helikopterjev, 6 helikopterjev za iskanje in reševanje, 2 raketna sistema kratkega dosega, 10 plovil brez posadke in 6 brezpilotnih letal (UAV).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Poljska mornarica

Povezani članki