Poljska bo posodobila trenažna letala PZL 130 orlik

by Urednik

POLJSKA PRIPRAVA NA ŠOLANJE PILOTOV NOVE GENERACIJE

Poljske letalske sile bodo v letih 2018 do 2020 posodobile svojo floto 16-ih trenažnih letal PZL 130 orlik TC-I v standard TC-II, kar jim bo omogočalo učinkovito uporabo teh letal tudi v naslednjih dveh desetletjih.

V skladu s pogodbo, ki jo je dodelilo poljsko obrambno ministrstvo dodelilo poljskemu podjetju PZL Warszawa-Okecie, ki je del Airbus Defense, bodo izvedli obsežno strukturno in letalsko nadgradnjo. Z radikalno posodobitvijo trenažnih letal PZL 130 orlik bodo pričeli že v naslednjih tednih, piloti iz 42. letalske baze Radom pa naj bi prva posodobljena letala dobili sredi leta 2019.

Modernizacija bo potekala v dveh fazah. V prvi bodo orliki dobili nova krila, rep, motor in propelerje, v drugem pa nove instrumente in avioniko v pilotski kabini. Trenažniki PZL 130 orlik TC-II bodo pripravljeni na novih 12.000 ur naleta.

Z posodobitvijo trenažnih letal PZL 130 orlik si bo Poljska zagotovila stroškovno učinkovito usposabljanje svojih prihodnjih vojaških pilotov v naprednem letalu, ki izpolnjuje vse zahteve glede opreme za letenje v današnjem reguliranem in nadzorovanem zračnem prostoru, ki omogoča najnovejše tehnike poučevanja, je dejal Manuel Heredia, predsednik in izvršni direktor PZL Warszawa-Okecie.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki