Poljska kupuje 4 podmornice z raketami tomahawk

by Urednik

POLJSKA MORNARICA OSTALA BREZ PODMORNIC

Poljsko obrambno ministrstvo bo v okviru programa Orka kupilo tri ali štiri nove dizelsko-električne podmornice, prvo pa naj bi Poljska mornarica začela uporabljati po letu 2025. Ob tem načrtujejo, da bodo podmornice oborožene z ameriškimi manevrirnimi izstrelki BGM-109 tomahawk, seveda, če jim jih bodo ZDA prodale.

Poljska izbira med tremi podmornicami – francoskimi razreda scorpene, švedskimi razreda A26 in nemškimi type 212 oz. type 214. Vendar pa nemške podmornice (zaenkrat) ne omogočajo uporabo raket dolgega dosega (kot je ameriški tomahawk), medtem ko so z njimi lahko oborožene podmornice DCNS scorpène in  Kockums A26. Pojavljajo se tudi že informacije, da naj bi nemška ladjedelnica HDW načrtovala prilagoditev podmornic type 212 / type 214, ki bi omogočala izstreljevanje raket BGM-109 tomahawk (z dosegom 1.300 do 2.500 km).

Francoske podmornice scorpène (na zgornji fotografiji) so že v uporabi v mornaricah Čila (skupaj 2) in Malezije (2), v naslednjih letih pa jih pričakujeta še Indija (6) in Brazilija (4). Švedska podmornica razreda A26 (naslednica razreda gotland) pa zaenkrat ostaja zgolj na papirju, saj je Švedska vlada že večkrat preložila podpis pogodbe za dve plovili, Norveška pa se že več let zanima zanje, vendar še ni oddala naročila.

Poljaki končno odločitev in podpis pogodbe za nove podmornice načrtujejo za leto 2018, poljski strokovnjaki pa ob tem poudarjajo, da gradnja podmornice oz. njihova dobava sledi šele po 7-ih letih po sklenitvi pogodbe – v tem primeru torej leta 2025 oz. 2026. Poljska bo za program novih podmornic namenila okoli 10 milijard zlotov (okoli 2,733 milijarde USD). Program Orka traja že nekaj let, za zamude pri poteku pa “krivijo” dolgotrajno izbiro najprimernejših raket (doseg).

Z novimi podmornicami bodo v Poljski mornarici nadomestili eno sovjetsko dizelsko-električno jurišno podmornico razreda kilo (projekt 877E) in štiri nemške dizelsko-električne podmornice razreda kobben (type 207 oz. prilagojen razred type 205). Slednje so od Norveške kupili po letu 2002, izvirajo pa iz šestdesetih let in naj bi jih že ob koncu letošnjega leta upokojili. Vseh pet poljskih podmornic je  trenutno tako bojno neoperativnih. Podmornice kobben čakajo na konec službovanja, medtem ko je podmornica razreda kilo že več let na popravilu in ni znano kdaj bo vrnjena v uporabo.

Zanimiva pa je tudi vest, da je poljsko obrambno ministrstvo skoraj mesec dni prikrivalo požar na dizelsko-električni podmornici Orzel razreda kilo (projekt 877E). Požar se je zgodil konec septembra v ladjedelnici Stocznia Marynarki Wojennej v mestu Gdynia na severu države, kjer je podmornica na popravilu že vse od februarja 2014. Zagorelo naj bi v delu podmornice z baterijami, na krovu (zadnja leta podmornico servisirajo na suhem)  pa so bili štirje delavci, ki so nato z gasilci uspeli pogasiti požar.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki