Poljski helikopterji Mi-24 za Ukrajino

by Urednik

VARŠAVA TAJNO PREMESTILA HELIKOPTERJE MI-24 V UKRAJINO

Poljska je pred kratkim Ukrajini predala okoli 10 sovjetskih jurišno-transportih helikopterjev Mi-24, poroča Wall Street Journal. Ukrajina je na skrivaj prejela skoraj ducat sovjetskih letal Mi-24 iz Poljske, po navedbah WSH pa prenos helikopterjev Mi-24 ni bil javno objavljen, saj je Varšava to raje zamolčala.

Poleg tega, da se je informacija “pojavila” v tisku, je rešitev, ki jo je sprejela Poljska, postala vse pogostejša praksa. Zaradi vse večjih pritiskov javnosti in velike množice zahodnih državljanov, ki zaradi sponzoriranja Ukrajine najbolj trpijo, se pojavljajo tudi številni videoposnetki uničenih skladišč zahodnih oborožitvenih sistemov. Navsezadnje bi lahko generalom Ruske federacije, ki se lahko odzovejo natančno glede na količino vojaške opreme, poslane v Ukrajino, koristila informacija o natančnem številu vojaške opreme, poslane v Ukrajino.

Zaradi vse pogostejših posnetkov uničevanja zahodne opreme so se celo ZDA v nekaterih primerih odločile za podobno rešitev in niso sporočile točnega števila brezpilotnikov, ki so jih poslali v Ukrajino. Zadnji primer tega je kasetno strelivo, ameriški uradniki pa se izogibajo razkritju podatkov o količini tovrstnega streliva, dostavljenega Ukrajincem.

Hkrati pa, kot je navedeno v ameriški izdaji, ukrajinska letalska flota ostaja majhna v primerjavi z rusko. Ukrajinska letala imajo tudi manj napredne sisteme za vodenje in zaščito kot tista v Ruski federaciji. Ukrajina uporablja letalstvo v omejenem obsegu, da ne bi izgubila letal, poudarja gradivo.

Pred tem je bilo napovedano, da bo Češka v Ukrajino premestila dodatne jurišne helikopterje. Lani je država Ukrajini že predala nekaj bojnih helikopterjev. V zameno za tiste, ki so bili dostavljeni v Ukrajino, je Češka dosegla dogovor o dobavi helikopterjev iz ZDA. Severna Makedonija je že 29. marca – pred Češko torej – Ukrajini dobavila 12 helikopterjev Mi-24.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki