Predsednik ZDA bo letel s helikopterji Sikorsky S-92 (Marine One)

by Urednik

AMERIŠKI MARINCI IZBRALI NOVE HELIKOPTERJE ZA PREVOZ PREDSEDNIKA

Korpus ameriških marincev  je v četrtek 8. maja sporočil, da so na razpisu za nove predsedniške helikopterje (Marine One) izbrali helikopterje Sikorsky S-92. Razpis za nove helikopterje za prevoz ameriškega predsednika so Ameriški marinci objavili avgusta 2013.

Ameriški marinci so podpisali 1,24 milijarde dolarjev vredno pogodbo za nakup šestih helikopterjev Sikorsky S-92 in dveh simulatorjev. Ameriški proizvajalec Sikorsky bo predsedniške helikopterje dobavil doleta 2020, medtem ko naj bi celotno naročilo 21-ih helikopterjev bilo speljano do leta 2013.

To bodo tudi prvi helikopterji Sikorsky S-92, ki jih bo kupila bodisi ameriška vlada bodisi ameriška podjetja, čeprav te helikopterje uporablja že več kot 10 držav po vsem svetu. Več kot 200 helikopterjev uporabljajo predvsem podjetja, naftna in plinska industrija, kot tudi vladne službe za iskanje in reševanje.

Marine One je klicni znak za vse letalnike Ameriških marincev (United States Marine Corps), ki prevažajo predsednika Združenih držav Amerike. To ponavadi pomeni helikopter, v njihovi floti pa so helikopterji  HMX-1 night hawk, večji VH-3D sea king in novejši ter manjši VH-60N white hawk.

Na daljših razdaljah pa ameriški predsednik potuje z letalom Boeing 747, ki je znan po imenu Air Force One in pripada Ameriškim letalskim silam (U.S. Air Forces).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Na krovu helikopterja Marine One

Povezani članki