Protioklepni vodljivi raketni sistemi TOW v Siriji

by Urednik

Sporočilo sirskih upornikov ZDA:  ŠE VEČ UČINKOVITIH PROTIOKLEPNIH RAKET

Sirski uporniki v boju proti nasprotnikovi oklepnim vozilom (oklepniki Sirske vojske) uporabljajo orožja – protioklepne sisteme ameriškega izvora. Številna med njimi so vrste TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided), ki izvirajo iz sedemdesetih let, in sodijo med najbolj razširjene vodene protioklepne izstrelke (ATGM) v svetu.

Rakete sistema BGM-71 TOW so vodljive z žico, operater jih izstreli iz cevnega lanserja, vodi pa z optično namerilno napravo. Uničujoče protioklepno orožje dolgega dosega je najpogosteje nameščeno na trinožnem podstavku, z njimi  pa so opremili tudi oklepna vozila, npr. ameriški osemkolesni oklepniki stryker.

Sirski uporniki so ta ameriška vodljiva protioklepna raketa orožja dobili v letu 2014, dobave pa pospešili pa začetku ruske letalske kampanje jeseni 2015 in podpori sirskih vladnih sil. Sirski uporniki pa niso uporabljali raket TOW le za boj proti silam Assadove vladne vojske, pač pa tudi proti enotam Iranske revolucionarne garde, ki se je bojevala ob sirskih vladnih silah.

Uporniki pa ne uporabljajo tega orožja zgolj za napade na oklepnike in utrdbe, pač pa tudi proti letalnikom na tleh, na primer helikopterjem. Takšen primer je bil tudi uničenje ruskega helikopterja Mi-8, ki je pristal v reševalni akciji, ko so ruski marinci ob pomoči sirskih vladnih specialcev i pripadnikov Hezbolaha reševali posadko sestreljenega lovskega bombnika Su-24 v Siriji.

Večji problem je za Američane (CIA) predstavljalo vprašanje, komu zagotoviti to protioklepno orožje. Kot trdijo, naj bi se v Siriji bojevalo kar približno 1000 različnih uporniških skupin (enot), skupaj s 100.000 borci. Uporniki so uporabljali protioklepno vodljivo orožje za specifične operacije. Da bi se zaščitili pred dejstvom da bi nekatere uporniške skupine to orožje skušale prodati, so dobavitelji zahtevali posnetek vsake uporabe tega orožja, potem pa so šele izstreljeni izstrelek nadomestili z novim (potem ko so dobili vrnjen tudi uporabljeni lanser).

Kljub takim preventivnim in varnostnim ukrepom, pa so se do teh orožij zagotovo dokopali tudi pripadniki terorističnih skupin, kot sta Islamska država (ISIS / Daesh) in Fronta Al Nusra. Nekaj sistemov TOW naj bi namreč pristalo v rokah njunih pripadnikov, potem ko so orožje zaplenili protivladnim upornikom.

Lani pa je tudi Savdska Arabija  sirskim upornikom (Free Syrian Army) prek Turčije dobavila 500 raketnih sistemov TOW, prav tako jim je te protioklepne sisteme dobavljal Katar.

Iz video posnetkov akcij upornikov v Siriji je tudi razvidno, da so slednji opremljeni z različnimi vodljivimi protioklepnimi sistemi različnega izvira. Med prepoznanimi raketami so bile na primer ruske 9M113 konkurs, 9K1152 metis in 9M133 kornet, pa kitajske HJ-8 in francosko-nemške MILAN. Nekatere od teh izhajajo iz zaplenjenih zalog orožja Sirske vojske, nekatere so nabavljene na črnem trgu, nekaj orožja je bilo zaplenjenega v Iraku (ISIS) in potem prenesenega v Sirijo.

Ne glede na izvor pa so se protioklepni sistemi na sirskem bojišču izkazali kot zelo prikladno orožje. Sirija ima namreč eno najštevilčnejših tankovsko-oklepnih sestav na svetu sploh. Samo tankov (ruskega izvora od starih T-55 do T-62 in T-72) je približno 5000, ravno toliko pa naj bi bilo še drugih oklepnih vozil. Sirija se je z njimi pospešeno opremljala v osemdesetih in devetdesetih letih, ko so zasnovali vojaško strategijo, zasnovano predvsem na vojni proti Izraelu, temelječo na obrambni realnosti države po jomkipurski vojni v sedemdesetih letih. Lani jim je Rusija dobavila še nekaj deset (nekateri omenjajo do 80) najsodobnejših tankov T-90 za obrambo letalske baze v Latakiji ob Sredozemski obali (7), kot tudi za spopade z uporniki in Islamsko državo.

Ne glede na številčnost sirskih tankov v vladnih silah pa so uporniki menja, da so prav protioklepne vodljive rakete ključne za njihov uspeh zaradi preprostega rokovanja in učinkovitosti. Kot menijo sami uporabniki iz vrst sirskih upornikov, gre vendarle za že malce zastarelo orožje, toda še vedno zelo učinkovito, predvsem v rokah spretnih strelcev. Kar se tudi velikokrat dokazali, pogosto z zadetki že s prvim (samo enim) strelom.

Pred dnevi smo objavili tudi videoposnetek uničenja (najnovejšega) sirskega tanka T-90 za raketo sistema BGM-71 TOW. Strokovnjaki menijo, da tank T-90 v času zadetka ni bil zaščiten z elektro-optičnim aktivnim zaščitnim sistemom shtora. (VIDEO: Sirski uporniki z raketo uničili tank T-90)

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki