“Protiruska histerija vodi ZDA k dejanski vojni proti Rusiji”

by Urednik

AMERIČANI VSE BOLJ NASTROJENI PROTI RUSOM

Po besedah vodilnega ameriškega strokovnjaka za Rusijo, zgodovinarja in politologa Stephena F. Cohena, bo nova hladna vojna ZDA proti Rusiji bolj brutalna in nevarna od prve, delovanje medijev in politikov pa utegne po njegovem mnenju na koncu pripeljati celo do dejanske vojne.

Stephen F. Cohen je v časopisu The Nation v analizi spomnil na obdobje makartizma, ko je senator Joseph McCarthy skupaj s svojimi somišljeniki preganjal vse, ki so jih smatrali za komuniste. V Washingtonu po trditvah avtorja spet pridobiva na moči neomakartizem, ki se manifestira v obstrukciji Trumpa in njegove ekipe s strani liberalnih in progresivnih demokratov.

Avtor opozarja, da v kongresu že od začetka marca razpravljajo o domnevnem vmešavanju Rusije v volilni proces v ZDA, ameriški uradniki pa vztrajajo, da je treba “razkrinkati” vse tiste, ki so trenutno v stiku z Rusijo, ali pa so z Rusijo sodelovali nekoč.

“Osumljeni so vsi kritiki ameriške politike do Moskve in celo takšni, ki so samo poročeni z Rusinjami, ali pa so preprosto pogosto obiskovali Rusijo. Na ta način je mogoče “antiamerikanizma” obtožiti na stotine ljudi: strokovnjake, novinarje, diplomate, pripadnike poslovnih krogov in kulturnike,“ je opozoril Cohen.

Kako daleč so prišle stvari, Cohen ponazori na primeru nove stalne ameriške predstavnice v OZN Nikki Haley, ki je pred kratkim izjavila: “Nikoli ne bi smeli verjeti Rusiji.” Gre za izjavo, ki spodkopava desetletja dela na rusko-ameriških odnosih na področju oboroževanja, je prepričan ameriški zgodovinar, ki opozarja, da je na tem področju “izjemno nevarno dajati protiruske izjave”.

Ameriški mediji ne samo širijo protiruske izjave politikov, pač pa celo prilivajo olja na ogenj, piše Cohen. Vzporedno z razpravami v kongresu namreč cel kup mainstream medijev, tako tiskanih (The New York Times, Washington Post, New Yorker, Politiko) kot televizijskih (MSNBC, CNN, NPR), v nedogled ponavlja zgodbo o skupni zaroti Trumpa in Putina.

Strokovnjak za Rusijo v podkrepitev svoje teze navaja tekst dobitnika Nobelove nagrade za gospodarstvo Paula Krugmana, ki je v NYT pisal o “dvojnem” in sila nevarnem režimu Putina in Trumpa. Voditeljica televizije MSNBC Rachel Maddow vsakodnevno ponavlja nedokazane obtožbe proti Trumpu in njegovim sodelavcem, nič drugače pa ni s CNN-om, opozarja Cohen, ki ga povzema RIA Novosti.

”V oddaje nikoli ne vabijo ljudi, ki bi lahko predstavili alternativno mnenje. O “zaroti” Trumpa in Putina se govori, ne da bi se zanjo predstavilo en sam dokaz. Preveč pogosto je mogoče slišati ocene, ki temeljilo na špekulacijah glede motivov Moskve,” je kritičen Cohen.

Raztrgal je tudi CNN-ov dokumentarni film o Putinu, v katerem interpretirajo “misli in motive” ruskega predsednika, kar se na koncu izkaže za slabše od “najbolj banalnih poenostavitev“, je prepričan Cohen. Čeprav so avtorji omenjene oddaje po njegovem mnenju zgrešili vsa pomembna dejstva, tako politična, družbena, gospodarska kot mednarodna, demokratov to niti najmanj ne moti pri tem, da dokumentarnega filma ne bi uporabljali kot sredstvo za utemeljevanje “ruskega napada na ameriško demokracijo”. Vse, ki se ne strinjajo z obtožbami na račun Moskve, nemudoma razglasijo za “proruske“ in jih stigmatizirajo kot “apologete Putina“, je jasen Cohen.

Pripravil: B. Knific, vir: RBTH Slovenija, foto: YouTube

Povezani članki