Prvi helikopter UH-60 black hawk že v Ukrajini

by Urednik

UKRAJINCI RAZKRILI , DA ŽE UPORABLJAJO HELIKOPTER BLACK HAWK

Pripadniki vojaške obveščevalne službe – specialci Ukrajine so se vrnili z bojne misije na najbolj vročih območjih fronte. Specialnim enotam je pomagal ameriški helikopter UH-60 black hawk. To je torej potrditev, da obstaja vsaj en takšen “črni sokol” v službi obrambnih sil Ukrajine.

Tiskovna služba ukrajinske obveščevalne uprave je objavila dve fotografiji specialcev ob večnamenskem helikopterju UH-60, ki je v hangarju skupaj s helikopterjem Mi-24.

“Izvidniški piloti so se pravkar vrnili po končani drugi bojni misiji. Bojni helikopterji bistveno povečujejo zmogljivosti posebnih enot Glavnega direktorata za obveščevalne podatke Ukrajine in učinkovitost posebnih operacij,” piše v poročilu omenjenega direktorata.

Tako so tudi za javnost potrdili, da je bil “črni sokol” za hrbtom specialcev obveščevalne službe GUR. Doslej nobena država, ki je oborožena z black hawki, uradno ni napovedala dobave tega helikopterja v Ukrajino.

Lovci za Ukrajino

Vprašanje dobave letal in helikopterjev za Ukrajino postaja vse bolj pomembno. Kot je poročal UNIAN, je 20. januarja postalo znano, da bo Nizozemska preučila možnost dobave bojnih letal F-16 za Ukrajino.  

Istega dne je britanski premier Rishi Sunak napovedal načrte za organizacijo usposabljanja ukrajinskih pilotov. Sunak je ministru za obrambo Benu Wallaceu naročil, naj razčisti, katere letala lahko Velika Britanija dobavi v Ukrajino,

Ob tem pa je Wallace dejal, da Velika Britanija še ne bo mogla hitro dobaviti bojnih letal Ukrajini.

Pripravil: B. Knific, foto: GUR

Povezani članki