Prvi polet ruskega brezpilotnega letala Suhoj S-70 okhotnik

by Urednik

NOVI RUSKI BREZPILOTNI LETALNIK “6. GENERACIJE”

V Rusiji so pred dnevi opravili prvi testni polet z bojnim brezpilotnim letalom dolgega dosega Suhoj S-70 okhotnik, ki je trajal več kot 20 minut, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

“Vojaško brezpilotno letalo dolgega dosega S-70 okhotnik je opravilo svoj prvi polet. Trajal je več kot 20 minut. Nadzorovan s strani operaterja je brezpilotnik opravil nekaj poskusnih letov nad letališčem na nadmorski višini okoli 600 m in uspešno pristal,” je v objavi zapisalo rusko obrambno ministrstvo.

Po podatkih obrambnega ministrstva so brezpilotni letalnik okhotnik  preizkusili na enem od testnih letališč ministrstva. Bojno brezpilotno letalo dolgega dosega Suhoj S-70 okhotnik (imenovan tudi okhotnik-B) so razvili v konstruktorskem biroju KB Sukhoj, zasnovan pa je kot leteče krilo (spominja na ameriški bombnik B-2) in je zgrajen iz kompozitnih materialov ter prevlek, zaradi katerih so na radarjih za odkrivanje skoraj neopazni, dodaja vir ministrstva. Letalnik je opremljen z optičnimi, radijskimi in drugimi vrstami izvidniških sistemov.

Suhoj S-70 okhotnik, ali tudi okhotnik-B, je rusko radarsko prikrito (slabo zaznavno) težko brezpilotno bojno letalo (UCAV), ki ga Suhoj razvija kot letalski projekt šeste generacije. Letalnik temelji na prejšnjem brezpilotniku skat, ki ga je zasnoval konstrukcijski biro RSK MiG, in vključuje nekatere tehnologije  lovca Suhoj Su-57 pete generacije. Verjetno je okhotnik zasnovan tako, da deluje kot “zvest pomočnik pod nadzorom matičnega letala in sicer Su-57 (podoben sistem si zamišljajo v okviru evropskega lovca prihodnosti – FCAS).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki