RAKETNI ŠČIT – prvi ameriški rušilec že v Španiji

by Urednik

V ŠPANSKO POMORSKO BAZO ROTA JE PRISPEL AMERIŠKI RUŠILEC USS DONALD COOK

Prvi od štirih rušilcev Ameriške mornarice, ki bodo del Natovega evropskega protiraketnega ščita, je v torek  11. februarja 2014 že prispel v špansko mornariško bazo Rota.  Rušilec z vodenimi raketami USS Donald Cook razreda Arleigh Burke je del ameriškega raketnega ščita, za katerega Rusija pravi, da je neposredna nevarnost za njeno varnost.

Rušilcu USS Donald Cook (DDG 75), se bodo pridružili še trije ameriški rušilci razreda Arleigh Burke, ki so vse opremljenih z oborožitvenim sistemom aegis. V naslednjih dveh letih bodo v mornariško bazo Rota na jugu Španije prispeli še USS Ross (DDG-71), USS Porter (DDG-78) in USS Carney (DDG-64), ki so vse opremljene s prestreznimi raketami in z naprednimi radarskimi sistemi, ki lahko zaznajo ter sestrelijo balistične rakete .

Vsi štirje ameriški rušilci, ki bodo za stalno nastanjeni v Španiji, bodo predstavljali  osrednji del evropskega protiraketnega ščita, ki bo vključeval tudi prestrezne baterije na Poljskem in v Romuniji, radar v Turčiji in komandni center v Ramsteinu v Nemčiji, kjer je letalska baza ZDA.

Rušilec USS Donald Cook (DDG 75)

Ameriška vojska je v zadnjih letih povečala interes v Sredozemlju predvsem zaradi konfliktov in nestabilnosti po vsem Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Predstavniki zveze NATO trdijo, da je sistem zasnovan tako, da zaščiti vso evropsko prebivalstvo in ozemlje. Njegovi zagovorniki pravijo, da je treba zaščititi Evropo pred grožnjo iranskih raket, pa tudi drugih držav, kot je Severna Koreja.

Rusija pravi, da sistem predstavlja glavno grožnjo za rusko varnost in je zagrozila, da bo v odgovor okrepila svoj jedrski arzenal, kot tudi pripravila svoj raketni ščit s Skupnostjo neodvisnih držav (SND). Tako so že okrepili svoje sile v Tadžikistanu in Kirgizistanu, kot tudi na zahodu Rusije ob meji s Poljsko in Baltskimi državami.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Rušilec USS Donald Cook (DDG 75) v Roti

Povezani članki