Razkrit končni videz ruskega bombnika PAK DA

by Urednik

RUSIJA NAČRTUJE UPORABO BOMBNIKA PAK DA ŽE LETA 2027

Na spletu so se pojavile fotografije končnega videza novega ruskega bombnika PAK DA (Perspektivnyi Aviatsionnyi Kompleks Dalney Aviatsyi), razvija ga letalsko podjetje Tupolev, ki je že dobilo odobritev ruskega obrambnega ministrstva.

Kot je za RIA Novosti razkril vir iz ruskega obrambnega ministrstva, so dali prednost orožju in (prikritemu) radarskemu odtisu. Letalo bo letelo s podzvočno hitrostjo in imelo izjemno dolg dolet. Poleg tega bodo vgrajeni sistemi v bombniku PAK DA bolj avtomatizirani, tudi z možnostjo uporabe orožja v brezpilotnem načinu.

Trenutno poteka izdelava več prototipov letala PAK DA. Poročali so, tako da je bilo letalo ustvarjeno po konceptu “letečega krila” (podobno kot pri UAV okhotnik).

Predpostavlja se, da bodo iz letala izstrelili tudi rakete dolgega dosega, celo hipersonične rakete, pa tudi celotno paleto raket zrak-zrak. Vse orožje bo nameščeno v notranjih predelkih trupa – skritih jaških za orožje. Prav tako ni izključena možnost nadzora skupin brezpilotnih letalnikov.

Začetek uporabe novega bombnika je predviden za leto 2027. Predvideva se, da bo novi bombnik v Ruskih letalskih silah nadomestil Tu-95MS (skupaj jih uporabljajo še okoli 40).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki