Ribiški čoln trčil v ladjo Japonske mornarice

by Urednik

V NESREČI JAPONSKE RIBIŠKE IN VOJAŠKE LADJE UMRLA DVA RIBIČA

V sredo 15. januarja 2014 zjutraj je v ožini med otokoma Honshu in Shikoku v bližini Hirošime v japonsko amfibijsko-desantno vojaško ladjo razreda osumi trčil majhen ribiški čoln. Reševalci so rešili vse štiri ribiče, vendar sta dva dan zatem umrla v bolnišnici.

Slike prikazujejo prevrnjen ribiški čoln v vodah Seto Inland Sea, ki se nahaja med dvema glavnima japonskima otokoma. Trčenje naj bi se zgodilo okoli 8-ih zjutraj po lokalnem času. Zaenkrat vzroke za nesrečo še preiskujejo, še posebno ker sta v letu 2008 v podobni nesreči z rušilcem umrla 2 ribiča – oče in sin.

Takratna nesreča je za celotno Japonsko pomenila škandal, saj so kapitana na obrambnem ministrstvu zaslišali še predno so javnosti sporočili za nesrečo. Takratni premier Yasuo Fukuda je po nesreči obiskal svojce žrtev in javno v solzah k odstopu pozval obrambnega ministra. Zato so japonske oblasti ob tokratnem incidentu še posebej previdne, saj Japonci vse bolj izgubljajo v zaupanje v Japonsko mornarico.

Amfibijska ladja Osumi razreda osumi, ki je pred tedni sodelovala tudi v humanitarni akciji na Filipinih po tajfunu Haiyan, v dolžino meri 178 metrov in ima izpodriv 8.900 ton.

Pripravil: A. Knific, foto: CNB

Povezani članki