Romunija kupuje 32 norveških lovcev F-16

by Urednik

ROMUNSKE LETALSKE SILE BODO POVEČALE SVOJO FLOTO LOVCEV

Romunsko obrambno ministrstvo je parlament prosilo za odobritev nakupa 32 rabljenih lovskih letal F-16 od Norveške po pogodbi, ki je ocenjena na približno 454 milijonov evrov (513 milijonov dolarjev).

Romunski posel obsega 354 milijonov evrov za lovce za Norveško ter dodatnih 100 milijonov evrov za logistiko in ameriško opremo.

Pridobitev dodatnih 32 lovskih letal bo Romunskim letalskim silam, ki že uporabljajo 17 lovcev F-16AM (nekdanjih portugalskih), omogočila, da upokojijo svoja preostala zastarela letala Mikojan – Gurevič MiG-21 (skupaj nekaj več kot 20).

Romunija je razpravljala o morebitnih nakupih rabljenih lovcev F-16 s številnimi zaveznicami, vključno z Belgijo, Dansko, Grčijo, Nizozemsko, Norveško in Portugalsko, a edini partner, s katerim naj bi dosegli dogovor, je bila norveška vlada. Norveške kraljeve letalske sile postopno opuščajo lovce F-16A, ki jih nadomeščajo nova lovska letala F-35, kot je napovedalo norveško obrambno ministrstvo v začetku tega meseca.

»F-16 je norveškim oboroženim silam in državi zelo dobro služil več kot 40 let, dokler jih ni zamenjal F-35. Ministrstvo za obrambo je jasno izrazilo svojo željo, da bi norveške F-16 še naprej uporabljali drugi zavezniki v zvezi Nato,« je bil v izjavi naveden norveški obrambni minister Odd-Roger Enoksen.

Pripravil: A. Knific, foto: F-16

Povezani članki