Romunski lovci MiG-21 zaradi razmer v Ukrajini letijo vsak dan

by Urednik

PREOSTALE ČLANICE PAKTA NATO TESNO SODELUJEJO Z ROMUNIJO

Romunski obrambni minister Mircea Dusa je med obiskom mesta Targu Mures v Transilvaniji izjavil, da so romunski lovci MiG-21 lancer v zraku vsak dan in da romunski vojaški piloti že vrsto let niso leteli toliko, kot v zadnjem času.

“Od začetka krize v Ukrajini  je zveza Nato  sprejela ukrepe za nadzor zračnega prostora mejnih držav pakta Nato in za to vsak dan uporablja letala za zgodnje opozarjanje in nadzor (AWACS) …  Od začetka krize zveza Nato vsak dan z letali za zgodnje opozarjanje preletava romunski zračni prostor skupaj z našimi lovci MiG-21. Romunski vojaški piloti že dolgo časa niso leteli toliko, kolikor letijo v tem obdobju,” je dejal Dusa.

Romunski obrambni minister je za maj napovedal tudi novo vojaško vajo Romunskih letalskih sil v kateri bodo sodelovale tudi nekatere letalske sile držav članic pakta Nato, tudi USAF z lovci F-16. Vaja bo potekala v letalski bazi Campia Turzii, kjer so nameščene 711. In 712 eskadrilja z lovci MiG-21 lancer ter 713. In 714. eskadrilja s helikopterji IAR-330.

Dusa je ob tem dodal, da se s članicami severnoatlantskega zavezništva dogovarjajo tudi za kopenske in pomorske vojaške vaje v Črnem morju, ki bodo služile za krepitev sodelovanja med vojskami. Romunija se je pridružila zvezi nato leta 2004, tako kot Slovenija.

Pred kratkim smo že poročali (v spodnji novici), da sta imeli Ameriška in Romunska vojska skupno vojaško vajo Dacian Viper 2014, med katero je romunski premier Victor Ponta kot kopilot poletel z ameriškim lovcem F-16 med obiskom vojaške letalske baze Campia Turzii v severozahodni Romuniji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Romunske letalske sile

Romunski premier poletel z lovcem F-16

23/04/2014

Romunski premier Victor Ponta je med vojaško vajo kot kopilot poletel z ameriškim lovcem F-16 v vojaški letalski bazi Campia Turzii v severozahodni Romuniji.

Povezani članki