Rusi razvili novi ”super” torpedo – FIZIK-2

by Urednik

NOVA TORPEDA ZA PODMORNICE RAZREDA BOREI IN JASEN

Ruske jedrske podmornice razreda borei in jasen (yasen) bodo lahko z najnovejšimi ”super” torpedi fizik-2 zadeli nasprotnikov cilj še preden jih bodo odkrili. Torpeda fizik-2 (tudi futlyar) naj bi začeli uporabljati v letu 2018.

Podatki o tehničnih podrobnostih o torpedih fizik-2 so še precej neznani, naj bi pa prekašali ameriške MK48 mod7 spiral, saj naj bi bili tišji, hitrejši in imeli večji doseg.  Torpedo fizik-2 naj bi imelo tako 10 km večji doseg od ameriških in bi lahko zadelo vse plavajoče cilje, vključno z letalonosilkami. Torpedo so razvili v raziskovalno- konstruktorskem inštitutu Morteplotehnika, ki deluje v sklopu Korporacije za taktične izstrelke.

Fizik-2 je tako imenovani dvojni torpedo, v dolžino pa meri 7,2 m, ima sploščen nosni del in krmilne površine. Bistveni del tega torpeda je aksialni motor z notranjim izgorevanjem katerega bati se pomikajo vzporedno z gredjo. Torpedo fizik-2 namesto pogonskega vijaka poganja vodni curek, kar zmanjšuje hrup in omogoča hitrost vse do 60 vozlov (110 km/h).

Torpedo fizik-2 je mogoče izstreliti z globine do 500 m,kar je kritična globina za sodobne jedrske podmornice. Cilj ”išče” s pomočjo dvokanalnega iskalca ciljev, ki je zasnovan kot pasivni hidroakustični sistem z zmožnostjo zaznavanja ciljev na razdaljah od 1,2 do 2,5 km. Doseg torpeda je do 50 km, njegova bojna konica pa tehta do 300 kg.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki