Rusija bo Ukrajini iz Krima vrnila 350 oklepnikov in terenskih vozil

by Urednik

ZA RUSIJO NEUPORABNI VOJAŠKI SISTEMI BODO VRNJENI UKRAJINI

Ruski predsednik Vladimir Putin je le nekaj dni po priključitvi Krima k Ruski federaciji dal ukaz, da naj se vse nekdanje ukrajinske oborožitvene sisteme, ki so neuporabni za Rusko vojsko vrne Ukrajini. O pregledu nekdanjih plovil Ukrajinske mornarice smo že pisali, sedaj pa so prišle informacije o stanju vozil.

Tako bo Rusija Ukrajinski vojski vrnila okoli 350 oklepnih, terenskih vozil in tovornjakov, ki so jih dobili s priključitvijo Krimskega polotoka k Rusiji, je sporočil vir iz ruskega obrambnega ministrstva. Večino teh vozil naj bi izviralo še iz časa Sovjetske zveze (iz sedemdesetih let), zaradi česar so neuporabna za Rusko vojsko. Razlog tiči predvsem v stari tehnologiji in morebitnih visokih stroških obnove ter modernizacije. Rusija bo vsa oklepna vozila prepeljala v Ukrajino s tovornimi vlaki, medtem ko se bodo ukrajinski vojaki vračali z avtobusi. V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate stanje nekaterih vrnjenih vozil.

Zaenkrat pa še ni nič znanega o usodi ukrajinskih vojaških letal iz zračne baze v Gvards (Gvardeyskaya) blizu Simferopola, kakor tudi tistih v bazi Katch (Kacha) v bližini Sevastopola.

Ruske oblasti so 2. aprila sporočile, da naj bi Krimski polotok že zapustilo 800 ukrajinskih vojakov od približno 3.000-ih, ki so se odločili ostati v Ukrajinski vojski. Preostalih 15.000 je skupaj z opremo prestopilo v Rusko vojsko.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Natovarjanje vojaških vozil na Krimskem polotoku

Povezani članki