Rusija ima še 1500 operativnih bojnih letal s posadkami

by Urednik

RUSIJA NE POVEČUJE ŠTEVILA OPERATIVNIH LETAL V LUČI VOJNE V UKRAJINI

Trenutno oborožene sile Ruske federacije delujejo v posebni vojaški operaciji z enakim številom letal kot prej. Malo verjetno je, da bo rusko poveljstvo dramatično povečalo število letal v uporabi, navaja poročilo britanske obveščevalne službe.

Po podatkih britanske obveščevalne službe so v zadnjem tednu ruske letalsko-vesoljske sile povečale število letal v primerjavi s prejšnjimi tedni. Dejavnost ruskih  letalsko-vesoljskih sil čez dan pa se ujema s povprečno dnevno stopnjo, ki so jo opazili poleti 2022.

Najbolj zanimiv podatek britanskih obveščevalcev pa je, da je Rusija obdržala 1500 letal s posadkami tudi v pogojih posebne vojaške operacije. To zanika izjave številnih zahodnih politikov o znatni škodi ruskim letalsko-vesoljskim silam zaradi sovražnosti.

Britanski obveščevalci ob tem poudarjajo, da rusko vojaško letalstvo raje napada iz zračnega prostora nad ozemljem, ki ga nadzirajo ruske enote. Po besedah ​​obveščevalcev to kaže, da si poveljstvo ruskih letalskih sil prizadeva zmanjšati tveganja, povezana z delovanjem ukrajinskih sistemov zračne obrambe.

Prav tako so bila ruska letala razpršena, da bi preprečili napade oboroženih sil Ukrajine na letališča. Kar zadeva letalske izgube, v Združenem kraljestvu navajajo številko 130 letal in helikopterjev od začetka posebne vojaške operacije.

Je pa Ukrajina med specialno operacijo izgubila večino svojega letalstva, zaradi česar predsednik Volodimir Zelenski po vsej Evropi in prosi za lovce.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki