Rusija in Indija bosta skupaj proizvajali jurišne puške AK-203

by Urednik

NOVO VOJAŠKO-TEHNIČNO SODELOVANJE INDIJE IN RUSIJE

Rusija in Indija bi lahko že pred koncem leta 2019 podpisali pogodbe za skupno izdelavo jurišnih pušk Kalašnikov AK-203 in helikopterjev Ka-226, je izrazil upanje Dmitry Shugayev, vodja ruske Zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje.

“Imamo dva zelo resna projekta: organizirati proizvodnjo jurišnih pušk Kalašnikov AK-203 in ustvariti skupno podjetje za proizvodnjo helikopterjev Ka-226. Upamo, da bomo začeli pogajanja in pogodbe podpisali še pred koncem letošnjega leta,” je dejal Shugayev. Na pogajanjih naj bi razrešili vsa tehnična vprašanja, vključno s podrobnostmi ekonomske narave.

Skupno podjetje Indo-Russian Rifles bo proizvajalo jurišne puške AK-203 v mestu Korwa, ki se nahaja v indijski zvezni državi Uttar-Pradesh. Že pred časom je indijski premier Narendra Modi dejal, da bo oblikovanje skupnega rusko-indijskega podjetja za proizvodnjo jurišnih pušk AK-203 omogočilo dvig vojaško-tehničnega sodelovanja obeh držav na novo raven.

Skupno rusko-indijsko podjetje bo indijskemu obrambnemu ministrstvu dobavilo več kot 600.000 jurišnih pušk AK-203, je pred časom razkril Vladimir Drozhzhov, namestnik direktorja Ruske zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje.

Puške iz družine AK-200 so nekoliko težje in manj napredne v primerjavi z družino AK-12, a tudi cenejše. Od leta 2018 so jurišne puške Kalašnikov serije AK-200 na voljo za izvoz in za domače uporabnike (vojsko, policijo,…). Puške serije AK-200 so razvili iz pušk AK-100 in AK-12. Naboji so lahko v kalibrih 5,45 × 39 mm, 5,56 × 45 mm (NATO) in 7,62 × 39 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

 

Povezani članki