Rusija in Srbija: Sporazum o vojaško-tehničnem sodelovanju že letos

by Urednik

VOJAŠKO SODELOVANJE RUSIJE IN SRBIJE 

Kot javlja agencija ITAR TASS, je ruski obrambni minister Sergej Šojgu po srečanju s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem v okviru Mednarodne konference o evropski varnosti izjavil, naj bi Rusija in Srbija že v letošnjem letu podpisali sporazum o vojaško-tehničnem sodelovanju.

Že v prejšnjih mesecih smo poročali, da bosta Rusija in Srbija sodelovali pri proizvodnji streliva kalibrov 57 in 155 mm, ruski proizvajalci pa naj bi dobavljali tudi šasije za srbska oklepna vozila (verjetno za vozilo 8×8 lazar in/ali 4×4 kurjak). Srbija in Rusija bosta sodelovali tudi pri izdelavi oklepnih vozil BRDM-3 za Bangladeš in Kenijo, ki bodo nastajali v novi tovarni v Srbiji.

“Imamo bogato skupno zgodovino, veliko vsega smo preživeli. Želimo se dogovoriti o rokih za pripravo sporazuma o vojaškem in vojaško-tehničnem sodelovanju. Gre za dva sporazuma, upam pa, da ju bomo podpisali že letos,” je Šojgu povedal v nagovoru srbskemu kolegu Vučiću.

“Srbija je zainteresirana za nadaljnji razvoj odnosov z Rusko Federacijo. Pripravljeni smo se pogovarjati o različnih temah, med drugim tudi o sporazumu o vojaškem in vojaško-tehničnem sodelovanju. Za nas je to pomembno politično vprašanje. Pripravljeni smo storiti vse, da bi okrepili naše vojno letalstvo in zračno obrambo. Pripravljeni smo razvijati sodelovanje na področju vojaškega izobraževanja in vojne medicine,” se je v svojem nagovoru ruskemu ministru Sergeju Šojgi zahvalil srbski obrambni minister in podpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Yugoimport - oklepno vozilo LAZAR II 8x8

Srbi bi izdelovali in kupovali vojaško opremo

Kot smo že poročali želi Srbija kupiti skupaj šest lovcev MiG-29M/M2 in dve radarski postaji iz Rusije. Srbska obrambna industrija naj bi z Rusijo sodelovala tudi pri proizvodnji streliva kalibrov 57 in 155 mm, Ruski proizvajalci pa naj bi dobavljali tudi šasije za srbska oklepna vozila (verjetno za vozilo 8×8 lazar in/ali 4×4 kurjak). Srbija in Rusija bosta sodelovali tudi pri izdelavi oklepnih vozil BRDM-3 za Bangladeš in Kenijo, ki bodo nastajali v novi tovarni v Srbiji. Več o sodelovanju si preberite v spodnjih novičkah.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO spodaj: Izjemen video o Srbski vojski

Povezani članki