Rusija kupuje HeliVert-ove helikopterje AgustaWestland AW139

by Urednik

V RUSIJI ZAČETEK PROIZVODNJE HELIKOPTERJEV AGUSTAWESTLAND

Rusko obrambno ministrstvo namerava v letu 2013 kupiti 7 helikopterjev AgustaWestland AW139, ki so jih začeli izdelovati v ruski tovarni HeliVert v lanskem letu. Vrednost posla je približno 20 milijonov EUR (630 milijonov rubljev). Ruska agencija za javna naročila orožja je včeraj tudi sporočila, da bo “javni razpis objavljen v februarju.”

Zanimivo je, da vest prihaja le slaba dva tedna po prvem vzletu HeliVertovega helikopterja AW139 narejenega v Rusiji, hkrati pa do sedaj Ruska vojska ni pokazala zanimanja za nakup tega helikopterja. O prvem vzletu HeliVertovega helikopterja AW139 smo poročali v spodnji novički, kjer smo tudi podrobneje predstavili helikopter.

Pripravil: A. Knific, foto HeliVert

.

.

Vzletel prvi HeliVertov AW139 narejen v Rusiji

16. januar 2013

HeliVert – skupno podjetje Aguste/Westland in Ruskega helikopterja je doseglo prvi uspeh: pred dnevi je poletel namreč prvi v Rusiji sestavljeni helikopter AW139. Sestavili so ga v moskovskem obratu skupnega podjetja, po kratkih preizkušnjah delovanja na tleh pa je opravil tudi prvi preizkusni polet in bil v zraku skupaj 37 minut. Naslednji “ruski” AW139 naj bi bil sestavljen v februarju. Obrat HeliVerta je v Temilinu v moskovskem okrožju v sklopu Nacionalnega centra za proizvodnjo helikopterjev. Sodi med najbolj izpopolnjene proizvodne obrate v Rusiji. S proizvodnjo helikopterjev so začeli v letu 2012, pričakujejo pa, da bo letna proizvodnja 15 do 20 helikopterjev. Helikopterji HeliVerta bodo namenjeni ruskemu civilnemu trgu, pa tudi izvozu v tretje države. Ruski Helikopter in Agusta/Werstland sta sporazum o sodelovanju podpisala leta 2008 v britanskem Farnboroughu, zatem pa sta leta 2010 (takratna) ruski ministrski predsednik Putin in italijanski premier Berlusconi podpisala pogodbo o postavitvi proizvodnega obrata v Tomilinu.

Tehnični podatki za helikopter AW139
Posadka: 1-2
Potniki: 16-18
Dolžina: 17,6 m
Največja masa: 8,000 kg
Pogon: 2 turbogredna motorja General Electric CT7-2E1 s po približno 2000 KM
Potovalna hitrost: okoli 275 km/h

Večnamenski srednji helikopter AW139 poganjata dva turbogredna motorja in sodi med najhitrejše v svojem razredu. Navsezadnje to izpričuje že zelo aerodinamično zasnovana kabina, pa tudi sodobna pogonska agregata in najsodobnejša elektronska oprema. Prav zato postavlja AW139 nove standard na trgu helikopterjev. Gospodarna – potovalna hitrost tega helikopterja je kar 309 km/h, največji dolet 927 km, v zraku pa lahko ostane kar pet ur. AW139 poganjata Pratt & Whitneyeva turbogredna motorja PT6C-67C, ki razvijeta po 1679 IKM. Največja vzletna masa helikopterja je 6400 kg, upravljata ga dva člana posadke, vanj pa gre do 15 potnikov, v verziji VIP pa je v potniški kabini 6-8 sedežev.

Pripravil: B. Knific, foto HeliVert

VIDEO: Prvi vzlet helikopterja HeliVert AW 139

Povezani članki