Rusija na Krimu namestila bombnike Tu-22M3 in balistične rakete

by Urednik

VSE OBSEŽNEJŠA RUSKA OBOROŽITEV NA KRIMSKEM POLOTOKU

Rusija je na Krimski polotok namestila več strateških bombnikov Tu-22M3 in balističnih izstrelkov iskander kot odgovor na razporeditev Natovega protiraketnega ščita v Romuniji leta 2015, je povedal vodja Odbora za obrambo in varnost Ruske federacije Viktor Bondarev.

»Namestitev ameriških protiraketnih obrambnih sistemov v Romuniji predstavlja velik izziv, rusko obrambno ministrstvo je zato sprejelo odločitev, da bo v zračno bazo Gvardeyskoye napotilo bombnike dolgega dosega Tupoljev Tu-22M3,« je dejal Viktor Bondarev. Zaenkrat pa še ni informacij, ali bodo “krimski” bombniki oboroženi tudi z jedrskim orožjem

Ruska vojska je še pred namestitvijo strateških bombnikov Tu-22M3 in balističnih izstrelkov iskander na Krimski polotok poslala svoje enote z najsodobnejšimi ruskimi raketnimi sistemi, vključno s S-300 in S-400buk-M2pancir-S1 in iskander, je dodal Bondarev.

»Ta (ameriška in tudi ruska) poteza je drastično spremenila razmerje sil v regiji,« je poudaril Bondarev in dodal: »Če ne bi bilo hitre vrnitve (priključitve) Krima in Sevastopola k Rusiji, bi ta ozemlja šla pod protektorat ZDA. Ameriška “matična država” bi tam nemudoma razporedila svoje oborožitvene sisteme. V primeru vojne bi lahko postavili ovire za naše vojaške ladje, na primer z minami v ožini Bospor.

Ruska Federacija je krimski polotok priključila februarja in marca 2014, od takrat pa ga upravljali kot dva ruska zvezna subjekta – Republiko Krim in zvezno mesto Sevastopol. Priključitev je sledila vojaškemu posredovanju Rusije na Krimu, ki se je zgodila po ukrajinski revoluciji 2014 in je bila del širših nemirov po južni ter vzhodni Ukrajini.

Washington ocenjuje, da je raketni ščit, ki so ga uradniki ZDA in Nata postavili maja 2015 v Romuniji, ključnega pomena za obrambo in Evropo pred tako imenovanimi nevarnimi državami – zlasti Iranom, kar pa je Moskva vedno znova izpodbijala. Rusi so namreč prepričani, da je ta korak dejansko namenjen uničevanju ruskega jedrskega orožja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki