Rusija načrtuje mornariško oporišče ob sudanskem Rdečem morju

by Urednik

NOVA RUSKA STRATEŠKA POMORSKA BAZA V SUDANU

V skladu z dvostranskim osnutkom sporazuma med državama načrtuje Rusija gradnjo pomorske baze v Sudanu. Sporazum bi Rusiji omogočil, da v Sudanu postavi mornariško logistično bazo za popravilo in  oskrbo vojnih ladij ter zagotovi počitek mornarjem, piše v dokumentu, objavljenem 11. novembra na spletni strani ruske vlade, potem ko ga je odobril premier Mihail Mišustin.

Pomorska baza v Sudanu bi razširila ruski vpliv na severovzhodu Afrike vzdolž vitalnih ladijskih poti v Rdečem morju in ožini Bab el-Mandeb. V osnutku sporazuma je zapisano, da lahko v pomorski logistični bazi ostane do 300 članov posadk in štiri vojne ladje, vključno z ladjami z jedrskimi pogonskimi sistemi.

Rusija ima gospodarske in geopolitične interese v Sudanu, državi, bogati z nafto in drugimi minerali. Sudan je tudi eden največjih uvoznikov ruskega orožja v Afriki. Sporazum navaja, da je Rusija pripravljena Sudanu brezplačno dostavljati orožje in vojaško opremo, da bi zagotovila zračno obrambo sudanske pomorske baze v Port Sudanu, kjer bi bil zgrajen ruski pomorski objekt.

Sudanska gospodarska kriza se je poglobila po odstavitvi dolgoletnega diktatorja Omarja al-Baširja leta 2019 po državnem udara, ki je državi ostala prepuščena skupni civilno-vojaški prehodni vladi, ki želi končati mednarodno izolacijo države. Bašir je Rusijo prvič pozval, naj zgradi bazo ob Rdečem morju že leta 2017, deloma tudi zaradi zaskrbljenosti glede ZDA.

Prejšnji mesec so ZDA napovedale načrte za odstranitev Sudana s seznama državnih sponzorjev terorizma v okviru diplomatskega odpiranja med Kartumom in Washingtonom po Baširjevi odstavitvi. Tudi Savdska Arabija in Združeni arabski emirati sta pomembna  igralca v Sudanu, ki novi vladi zagotavljata prepotrebno finančno pomoč.

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik

 

Povezani članki