Rusija naj bi kmalu začela gradnjo dveh amfibijsko-desantnih ladij

by Urednik

NA KRIMU NAJ BI V MAJU POLOŽILI KOBILICO ZA “RUSKA MISTRALA”

Rusko ministrstvo za obrambo namerava podpisati pogodbo za gradnjo prvih dveh namenskih amfibijsko-desantnih vojaških ladij – nosilk helikopterjev do konca aprila, je za TASS povedal vir iz ruske obrambne industrije.

“Obrambno ministrstvo naj bi do konca aprila podpisalo pogodbo za gradnjo dveh večnamenskih vojaških ladij. Gradila ju bo ladjedelnica Zaliv na Krimskem polotoku,” je navedel vir. Po njegovih navedbah je bila “tehnična zasnova ladij izdelana na podlagi specifikacij zahtev, pridobljenih iz glavnega poveljstva ruske vojne mornarice.”

Vir je še dodal, da naj bi ladji začeli graditi v začetku maja ob praznovanju 75. obletnico zmage v Veliki domovinski vojni (2. svetovni vojni). Vrednost posla ni znana.

Naj spomnimo, da je Rusija v letu 2011 s Francijo sklenila dogovor o nakupu dveh nosilk helikopterjev razreda mistral. Pogodba je bila sklenjena med francoskim proizvajalcem DCNS in ruskim Rosoboroneksportom, ovrednotena pa na okoli 1,2 milijarde evrov. Prvo ladjo, Vladivostok, bi morali dobaviti Rusiji že v letu 2014, drugo, Sevastopol (na fotografiji), pa v letu 2015. Francija je dobavo že zgrajenih ladij zavrnila zaradi sankcij zahoda proti Rusiji zaradi spopadov v Ukrajini in ruske priključitve Krima. Obe ladji razreda mistral je nato kupil Egipt.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki