Rusija naročila še dve podmornici razreda borei-A

by Urednik

DODATNE JEDRSKE PODMORNICE ZA RUSKO MORNARICO

Rusko obrambno ministrstvo je v decembru ruski ladjedelnici Sevmash naročilo izgradnjo dodatnih dveh podmornic razreda borei-A (projekt 955A), ki se bosta imenovala Dmitrij Donskoy in Knyaz Potyomkin.

Novi podmornici, Dmitrij Donskoy in Knyaz Potyomkin, (bo)sta že deveto in deseto plovilo tega razreda. Razred borei sestavljajo 3 začetne podmornice projekta 955 in 5 izboljšanih podmornic z balističnimi raketami projekta 955A (borei-A), od katerih je le ena že v uporabi v Ruski mornarici.

Ladjedelnica Sevmash trenutno gradi štiri podmornice razreda borei, ki so v različnih fazah izgradnje, in dve jurišni podmornici razreda yasen-M. Generalni direktor Sevmasha Mikhail Budnichenko je prav tako razkril, da se nadaljuje delo na novem razredu podmornic khabarovsk (projekt 09851), ki ga razvijajo na osnovi podmornic razreda borei, ne da bi podrobno opisal, kdaj bi lahko začeli z izgradnjo prvega plovila. Sprva naj bi bil projekt 09851 predstavljen sicer že leta 2020.

Balistična podmornica razreda borei-A v dolžino meri 170 metrov in ima potopljena izpodriv več kot 24.000 ton. Na krovu 16 balističnih podmorniških raket bulava naslednje generacije, ki so bile prvič izstreljene leta 2013.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki