Rusija nima pravega goriva za nove ladje razreda mistral

by Urednik

Rusija nima pravega goriva za nove ladje razreda mistral

Rusija ne proizvaja goriva za naročene francoske amfibijske ladje razreda mistral, ki so jih naročili leta 2011, je izjavil namestnik predsednika vlade Dmitrij Rogozin. Prvo ladjo bodo prejeli v letu 2014, drugo pa leta 2015.

Amfibijske ladje razreda mistral poganjajo električni motorji, generatorji pa so gnani na dizelski pogon. Pri dizelskem gorivu pa lahko v hladnih razmerah nastopi težava zgostitve(kristaliriziranje parafina v gorivu) ali zamrzovanja, zaradi česar se zamašijo sistemi za vbrizgavanje goriva. Težavo je mogoče odpraviti z uporabo nekaterih kemičnih dodatkov ali predogrevanjem goriva, kakor je to rešeno tudi v nekaterih avtomobilih.

“Verjetno bodo naši kemiki pripravili nekaj posebnih dodatkov za reševanje tega problema,” je dodal Rogozin, ki nadzoruje vojaško industrijo Rusije. V januarju je Rogozin že kritiziral 1,2 miljarde USD vreden nakup ladij, ki naj ne bi mogle delovati v hladnem vremenu, vendar pa ni navedel razloga, sedaj pa so ga le sporočili.

Težava verjetno tiči v tem, da se v Evropi uporablja nekoliko drugačno, čistejše gorivo kot pri ruskih dizelskih motorjih v mornarici, je za ruske medije dejal eden izmed inženirjev naftne rafinerije Londonu. “Rusi bi verjetno lahko proizvajali pravo vrsto goriva v kakšni izmed njihovih rafinerij, vendar bi bil potem problem v transportiranju in shranjevanju,” je še dejal. “Ne moreš namreč novega goriva dati v obstoječ sistem za shranjevanje in pričakovati, da bo ostal čist. S sedanjim ruskim gorivom pa bi se na daljše obdobje pojavile težave na motornem sklopu oz. proizvajalec ne bi nudil jamstva zanje.”

Amfibijska ladja razreda mistral

Amfibijska ladja razreda mistral – levo francoska in desno ruska različica

Strokovnjaki iz obeh držav, Rusije in Francije, bodo razpravljali o vprašanjih v zvezi z ladjami razreda mistral, vključno s težavami z gorivom, na dvostranskih vojaških pogovorih, ki bodo potekali 14. in 15. februarja.
Rogozin je dejal, da se pri zadnjih odločitvah o nakupu orožja in vojaške opreme za Rusijo niso zadosti posvetovali s strokovnjaki in znanstveniki. “Hudič je v podrobnostih, zato zdaj iščemo probleme s katerimi se bomo soočali pri uporabi teh ladij,” je še dodal Rogozin.

Rusija in Francija sta v juniju 2011 podpisali pogodbo za dve francoski ladji razreda mistral, vključno s prenosom občutljive tehnologije. Za dodatni dve ladji mistral za Rusko mornarico, pa je načrtovano, da bosta v 80% zgrajeni v Rusiji in le v 20% v Franciji. Za prvo ladjo mistral se pričakuje, da bo dobavljena leta 2014, druga pa 2015. Ob sklepanju posla je sodeloval takratni ruski obrambni minister Anatoly Serdyukov, ki je bil odpuščen novembra 2011, potem ko je ministrstvo zaznamoval škandal s korupcijo.

Rogozin je znova poudaril, da se bo Rusija držala dosedanjih pogodb, kljub kritični oceni nakupa ladij razreda mistral.

Povezani članki