Rusija razvija jedrsko podmornico husky s hipersoničnimi raketami

by Urednik

V RUSIJI ŽE PRVA TESTIRANJA NOVIH HIPERSONIČNIH RAKET 3M22 ZIRKON

Ruski oblikovalski biro Malakhit je že začel z razvojem nove jedrske podmornice 5. generacije, ki so jo poimenovali husky. Oborožena bo z novimi hipersoničnimi manevrirnimi raketami 3M22 zirkon (dosegle bodo hitrost 6 machov), ki so jih že začeli testirati.

Anatolij Shlemov, vodja oddelka za javna obrambna naročila v ruski Združeni ladjedelniški korporaciji je že poleti 2015 napovedal, da bodo Rusko mornarico v prihodnje opremili z dvema tipoma podmornic 5. generacije, ki bosta zasnovani na isti platformi, a z drugačno oborožitvijo in namenom. Prvo različico jedrske podmornice so poimenovali “uničevalka letalonosilk” in bo namenjena napadu na obalne cilje ter površinska plovila (še posebej za uničevanje letalonosilk), oborožena pa bo z nadzvočnimi raketami. Druga ruska podmornica nove generacije pa bo zadolžena za uničevanje sovražnikovih podmornic , še posebej tistih z balističnimi izstrelki.

 Ruski obrambni viri so pred dnevi ruskim novinarjem razkrili, da so se testiranja novih manevrirnih raket 3M22 zirkon že pričela (na kopenskih izstreliščih). Vir je razkril, da bo nova raketa zirkon, katere razvoj nosi oznako “strogo zaupno”, letela s pet- do šest-kratno hitrostjo zvoka. Razvijajo jih tako za nove podmornice, kot tudi površinska plovila (raketne križarke).

Z raketami 3M22 zirkon bodo v Ruski mornarici verjetno zamenjati rakete P-800 onyx in kalibr NK. Gre za dva tipa hipersoničnih (doseže hitrost več  kot 5 Mach) protiladijskih izstrelkov, kalibr pa ima domet do 4000 kilometrov in lahko nosi 500 kilogramsko bojno konico.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki