Rusija se je odrekla ukrajinskemu transportnemu letalu An-70

by Urednik

RUSIJA BO OD UKRAJINE ZAHTEVALA VRAČILO 100-IH MILIJONOV USD

Rusija se je, kot kaže, dokončno odrekla vojaškemu transportnemu letalu An-70,  kar ne preseneča vsaj iz dveh razlogov. Prvič je ta projekt star že tri desetletja in precej “ponesrečen” od samih začetkov vred od odlaganj začetkov proizvodnje do tragične nesreče prototipnega letala do aktualnih dogajanj v Ukrajini. Rusko obrambno ministrstvo je novico pospremilo z zahtevkom po vračilu približno 100 milijonov dolarjev, kolikor so vložili leta 2010 v nadaljevanje skupnega ukrajinsko-ruskega projekta.

Za uresničitev projekta An-70 je bile v prvi vrsti, v začetku devetdesetih let, krivo splošno slabo gospodarsko stanje v Rusiji in Ukrajini,  ki je tudi izredno upočasnilo razvoj letalstva v obeh državah. Odločitev o nadaljevanju projekta iz osemdesetih let je po dveh “suhih” letalskih desetletjih potem oživela z ukrajinsko-ruskim sporazumom, podpisanim  leta 2009 med mednarodnim letalskim in vesoljskim salonom MAKS 2009. Potem pa Rusija v projektu ni bila več akter od februarja 2014. Ukrajina pa po drugi strani uspešno nadaljuje z uspešnim preizkušanje prototipnega letala in napoveduje opremljanje z njim že v letošnjem letu. Rusko obrambno ministrstvo je sicer načrtovalo nakup kar 60 vojaških transportnih letal An-70 do leta 2020, dogovorjena vena pa je bila približno 67 milijonov dolarjev za letalo.  Zdaj je v Rusiji vlogo vojaškega strateškega transporterja prevzel Iljušin Il-476 (sodobna različica Il-67).

Antonov An-70 je vsekakor, tako zaradi cene, nosilnosti, hitrosti, zmogljivosti  ipd.,  resen tekmec Airbusovemu vojaškemu transportnemu letalu A400M, pa tudi  ameriškemu C-130 hercules in (čeprav manjšemu ter manj zmogljivemu) brazilskemu Embraer KC-390. Vendar pa je malo verjetno, da bodo Ukrajinci sami zmogli razvojne in druge potenciale, potrebne za uresničitev tega projekta in prodor z njim na tuje trge.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Ukrajina odobrila začetek proizvodnje vojaških transportnih letal An-70

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je odobrilo proizvodnjo vojaških transportnih letal Antonov An-70, prvi dve letali (prototipni) pa bosta uradno sprejeti v operativno floto Ukrajinskih letalskih sil.

Rusija namesto letal Antonov An-70 rajši izbrala Iljušin Il-476

Rusija, ki je v ukrajinsko-ruski projekt vojaškega transportnega letala Antonov An-70 v preteklih dveh desetletjih vložila veliko sredstev, bo svoje vojake in opremo rajši prevažala z ruskim transportnim letalom Iljušin Il-476.

Povezani članki