Rusija z akcijami v Bakhmutu Ukrajini preprečuje ofenzivo na Melitopol

by Urednik

SPOPADI NA OBMOČJU BAHMUTA

Zdi se, da se hudi boji v Bahmutu (rus. Artemovsk), katerih intenzivnost je bila več mesecev na vrhuncu, bližajo logičnemu koncu, poročajo nekateri mediji, medtem ko so ukrajinske oblasti odločene še naprej braniti mesto.

Deli oboroženih sil Ukrajine, ki se nahajajo v mestu, so že padli v operativno okolje. Po drugi strani pa vojaki skupine PMC Wagner nadaljujejo ofenzivo, stiskajo ukrajinsko vojsko s severa, vzhoda in juga, pa čeprav je veliko poročil, z obeh strani, da Rusom za ofenzivo in pokritje jurišnih napadov primanjkuje artilerijskega streliva na tem območju, za kar so verjetno krive slabe logistične povezave.

Hkrati je v medijih vse več (proruskih) poročil o umiku oboroženih sil Ukrajine iz Bahmuta. Predstavnik avstrijskega obrambnega ministrstva, polkovnik Markus Reisner, je med intervjujem za nemško publikacijo Redaction Netzwerk Deutschland  – RND izrazil mnenje, da bo “…Bahmut kmalu padel.”

Po besedah avstrijskega ​​vojaškega strokovnjaka se umik oboroženih sil Ukrajine v tem sektorju nadaljuje. Obenem je ukrajinska vojska med spopadi že utrpela in še vedno trpi precejšnje izgube, ameriški analitiki pa so podali zaključke, da je razmerje padlih vojakov vsaj 5:1 (ruski : ukrajinski). V zvezi s tem se po besedah ​​Reisnerja ofenziva oboroženih sil Ukrajine v smeri Melitopola še ni začela. Kot meni avstrijski vojaški strokovnjak, so akcije ruske vojske v Bahmutu vsaj za trenutek omogočile preprečitev omenjenega scenarija.

Ob tem velja dodati, da o umiku ukrajinskih vojakov iz Bahmuta piše tudi agencija France-Presse, ki se sklicuje na ukrajinsko vojsko, ki je še vedno v mestu. Po navedbah slednjega se oborožene sile Ukrajine v manjših skupinah še naprej umikajo na območje Časovega Jara. Hkrati so vse ceste, po katerih se lahko giblje ukrajinska vojska, neasfaltirane, zato za težko opremo oboroženih sil Ukrajine obstaja nevarnost, da zabrede v blato in postane tarča ruskega topništva.

Na drugi strani iz Ukrajine in tudi s strani britanskih obveščevalcev prihajajo novice, da je ukrajinska vojska izvedla zamenjavo enot in v zahodni del mesta, obrambne linije so na vzhodu in severu postavili ob reki Bahmutska (na zemljevidu), napotila enote, izurjene za bojevanje v urbanih območjih.  

Pripravila: B. Knific, A. Knific, foto: Twitter Noel Report

Povezani članki