Rusija zaprosila Iran za uporabo letalske baze v Hamedanu

by Urednik

RUSIJA SE PRIPRAVLJA NA ZAOSTROVANJE RAZMER V SIRIJI

Rusko obrambno ministrstvo je uradno zaprosilo Iran za uporabo težkih bombnikov Tu-22M3 ali Tu-95MS v bazi Hamedan, poročajo ruski mediji, ki se sklicujejo na iranskega disidenta in strokovnjaka za obrambna vprašanja Babaka Taghvaeeja.

V iranski letalski bazi Hamedan naj bi Rusija namestila težke bombnike Tu-22M3 ali Tu-95MS, kot tudi leteče tankerje za Il-78, ki bodo v zraku z gorivom oskrbovali ruske lovce. Slednje načrtujejo Rusi prav kmalu začeli uporabljati v Siriji. Uporaba ruskih bojnih letal iz iranske letalske baze je prav mogoča zaradi stopnjevanja napetosti v Siriji.

Rusija za izhodiščni bazi težkih bombnikov uporablja bazi Engels in Madzok v jugovzhodnem delu Rusije, ki pa morajo do ciljev preleteti razdaljo skoraj 3000 km. Z uporabo letališča v Iranu pa bi ruski bombniki skrajšali čas poletov, povečali nosilnost bojnega tovora in izboljšali odzivne zmogljivosti letal. V avgustu 2016 je nedoločeno število bombnikov Tu-22M3 in lovskih bombnikov Su-34 že uporabljalo bazo v iranskem Hamedanu. Ker pa so bila ta ruska letala v iranski bazi preveč opazna, so jo bila prisiljena zapustiti.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki