Ruska bombnika obkrožila Japonsko, kitajski lovec ogrožal ameriško letalo

by Urednik

V AZIJI MERIJO MOČI RUSIJA, KITAJSKA, ZDA IN JAPONSKA

V četrtek 21. avgusta 2014 sta dva ruska bombnika Tu-95 bear obkrožila japonski arhipelag, dva Tu-95 letala nad Dansko in Nizozemsko, kitajski lovec Su-27 pa je v ponedeljek v bližini ameriškega mornariškega izvidniške letala P-8.

Japonske letalske sile so v zrak poslale svoje prestreznike, če bi morebiti ruska bombnika Tu-95 bear zašla v japonski zračni prostor. Ruski vojaški letali sta obkrožili japonski arhipelag nad Japonskim morjem proti Vzhodnemu kitajskemu morju in se nato vrnila na sever preko Tihega oceana ob vzhodni obali Japonske proti ruskemu daljnemu vzhodu. Ruska bombnika pri tem nista kršila japonskega zračnega prostora.

Japonska vojska ugotavlja rekordno število vdorov ruskih letal v japonski zračni prostor v letošnjem letu, zaradi česar so morali sprožiti več prestrezniških misij z letali Mitsubishi F-15 eagle (japonska izvedenka ameriškega F-15) in Mitsubishi F-2 (japonska izvedenka ameriškega F-16).

Po podatkih japonskega obrambnega so morali japonski prestrezniki v obdobju od april do junija 2014 vzleteti rekordnih 340-krat in prehiteli rekord 255 poletov iz leta 2013 med oktobrom in decembrom.

V četrtek pa so imeli delo tudi danski in nizozemski piloti. Nizozemsko obrambno ministrstvo je namreč sporočilo, da sta dva njihova lovca F-16 pospremila dva ruska bombnika Tu-95 iz nizozemskega zračnega prostora, potem ko sta zapustila danskega ob spremstvu danskih vojaških letal F-16.

V ponedeljek, 18. avgusta 2014, pa se je zgodil incident nad Vzhodnim kitajskim morjem, kjer naj bi, po navedbah iz Pentagona, kitajski lovec Suhoj Su-27 (ali kitajska različica Shenyang J-11) le dobrih 15 metrov (50 čevljev) stran od ameriškega letala P-8 poseidon, vojaške različice letala Boeing 737 za protipodmorniško bojevanje.

Pilot kitajskega lovca Su-27 naj bi nato naredil luping okoli letala Ameriške mornarice, kar so Američani označili za izredno nevarno početje, ki bi lahko ogrozilo ameriško letalo.

Sporna otočja Paracel, Spratly in Diaoyu (Senkaku)

Ameriško letalo P-8, ki je bilo vpleteno v incident, je del ameriške mornariške eskadriljo novih letal za protipodmorniško bojevanje, ki je razporejena v Aziji. Letala Boeing P-8 poseidon so oborožena tako z raketami kot torpedi. ZDA so v ameriško letalsko bazo Kadena na japonskem otoku Okinawa decembra 2013 namestile šest letal P-8, kot odgovor na kitajsko razglasitev identifikacijskega območja zračne obrambe na vzhodu Kitajske, ki posega tudi v japonsko in južnokorejsko pomorsko območje. Ameriške oblasti, so takrat sporočile,  da ne priznavajo kitajskega obrambnega pasu. Kitajska je nato zagrozila z uporabo sile pri ohranitvi ​​nadzora nad območjem, ki zajema večino Vzhodnega kitajskega morja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki