Ruska vojaška letala že preletavajo Gruzijo

by Urednik

BO RUSIJA TUDI GRUZIJI PREPREČILA VSTOP V NATO?

Medtem ko se ves svet osredotoča na razmere na Krimski polotok, pa Rusija že kaže svoje mišice s preleti letal in helikopterjev nad Gruzijo, s katero je bila v vojni leta 2008.

Izid petdnevne vojne v dveh gruzijskih provincah, Abhaziji in Južni Osetiji , je bil priključitev k Rusiji, ki je obe provinci nato razglasila za neodvisni državi. V obeh pokrajinah je še vedno veliko število ruskih vojakov, skupaj s tanki in protiletalskimi sistemi.

Sedaj pa Moskva želi s kazanjem mišic odvrniti Gruzijo, da bi se priključila zvezi Nato (North Atlantic Treaty Organization). Ruske oblasti so namreč nezadovoljne nad širjenjem vpliva zahodnih držav v bivše države Sovjetske zveze in nameščanjem protiraketnega ščita v bližini ruskega ozemlja. Gruzija, nekdanja sovjetska republika, se nahaja na Kavkazu, meja z Rusijo pa poteka po gorovju Veliki (Visoki) Kavkaz.

Obveščeni ruski viri pravijo, da so preleti mišljeni tudi za prikaz nezadovoljstva z nedavno oceno Gruzije o dogajanju v Ukrajini. Gruzijski parlament je namreč 6. marca obsodil prizadevanje Rusije, da k svojemu ozemlju priključi Krimski polotok,  ki je pretežno etnično rusko poseljen.

Rusko-gruzijska petdnevna vojna leta 2008

Zdi se, da sedaj Moskva podobno kot opozarja Ukrajino opozarja tudi Gruzijo, da naj ne vstopi v Nato pakt, saj bi se s tem severnoatlantsko zavezništvo premaknila na rusko mejo.

Nedavni vojaški preleti kršijo sporazum podpisan 12. avgusta 2008 med takratnim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyem in ruskim Dimitrijem Medvedjevim. Na poslabšanje odnosov med Rusijo in Gruzijo kaže tudi preložen sestanek ruskega ministrstva za zunanje zadeve in gruzijske vlade na temo normalizacije odnosov med državama. Številni analitiki so ob tem zapisali, da nič ne kaže, da bi lahko sestanek bil v kratkem.

Ruske oklepne enote ob podpori iz zraka

Gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili se je že pritožil zaradi preletov ruskih letal in helikopterjev ter jih označil kot “provokacijo”, vendar  je pri tem tudi ostalo.

Predsednik gruzijske vlade Irakly Garibašvili je potrdil, da Gruzija še vedno namerava podpisati pridružitveni sporazum z Evropsko unijo (EU), kljub morebitnemu grožnjam ruskih gospodarskih sankcij.

Tako kot Ukrajina, tudi Gruzija ne more računati  na kakršno koli vojaško pomoč , bodisi iz EU ali ZDA, za odvračanje od Moskve ob morebitnem vojaškem posredovanju.

To se je pokazalo že leta 2008, ko sta vojski ZDA in Gruzija zaključili skupno vojaško vajo tik pred invazijo Rusije v Abhaziji in Južni Osetiji. Takrat so Ruski vojaki zasegli večje količino ameriške vojaške opreme v gruzijskem pristanišču Poti ob Črnem morju. Ameriški marinci še vedno želijo svoje Humveeje nazaj.

Nekateri viri s tega območja celo pravijo, da lahko Ruska vojska vsak čas vdre na gruzijsko ozemlje iz separatističnih gruzijskih pokrajin Abhazije in Južne Osetije. Gruzijski obrambni minister Irakly Alasania je na to odgovoril, da so gruzijske oborožene sile pripravljene na vse razmere.

Rusko-gruzijska petdnevna vojna leta 2008

Petdnevna vojna leta 2008 je pokazala drugače, vendar Gruzijska vojska zatrjuje , da so od takrat okrepili svoje posebne enote za hitro posredovanje, ki uporabljajo tudi spoznanja in izkušnje iz te vojne.

Kljub temu se Tbilisi ne namerava odreči vstopu v zvezo Nato, z upanjem da bo Bruselj dal Gruziji akcijski načrt za članstvo, kar je korak pred uradnim povabilom države za članstvo v Nato pakt.

Vojaški analitiki priključitev Gruzije smatrajo za nerealno, saj naj bi nekatere zahodne države nasprotovale tej možnosti, predvsem Francija in Nemčija, ki sta se nekako ujeli v zanko odvisnosti od ruskega plina.

Pripravil: A. Knific, vir: WND foto: Military Pictures 

VIDEO: Predstavitev Gruzijske vojske

Povezani članki