Ruske oblasti potrdile dobavo orožja in ruske vojake v Siriji

by Urednik

SIRSKI VOJSKI V BOJU PROTI ISIS-U POMAGAJO RUSKI VOJAŠKI STROKOVNJAKI

Ruske oblasti so sredi tedna potrdile, da Rusija dobavlja Sirski vojski strelno orožje, minomete in oklepna pehotna vozila, ob tem pa so v Sirijo poslali tudi vojaške strokovnjake, vendar le kot svetovalce v boju proti Islamski državi (ISIS) ter sirskim upornikom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dnevi dejal, da Rusija zagotavlja “precejšnjo” podporo Siriji v obliki vojaške opreme, usposabljanja in orožja. Ruski Kommersant poroča, da so dobave ruskega orožja v skladu z mednarodnim pravom in v skladu z vsemi obstoječimi pogodbami med rusko ter sirsko vlado.

Ruski vojaški strokovnjaki upajo, da bo poslano orožje in vojaška oprema v pomoč Sirski vojski pri ustavitvi napredovanja militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS).

V sredo 9. septembra 2015 je predstavnica Maria Zakharova ruskega zunanjega ministrstva poudarila, da ruski vojaški strokovnjaki (vojaki), ki so razporejeni v Siriji, ne sodelujejo v vojaških operacijah in so njihove naloge omejene na “svetovalno vlogo.”

ZDA želi preprečiti ruskim letalom polete v Sirijo

V začetku tega tedna, so Združene države Amerike prosile (zahtevale) Grčijo in Bolgarijo da ne dovolita preletov ruskih letal proti Siriji. Moskva je v sredo na ameriško prošnjo “odzvala” z izjavo, da zahteva za zaprtje zračnega prostora za ruske poletov v Siriji kažejo na “mednarodno nevljudnost”.

Bolgarija je sporočila, da bo omogočila ruske oskrbovalne polete v Sirijo, če se Moskva strinja s preverjanjem njihovega tovora na bolgarskem letališču, je sporočil bolgarski zunanji minister Daniel Mitov v sredo 9. septembra 2015. Bolgarija je namreč dan pred tem zavrnila rusko prošnjo, če bi lagko ruska vojaška transportna letala preletavala bolgarski zračni prostor.

Do teh razgovorov je prišlo po tem, ko je ameriški Fox News v torek 8. septembra 2015 objavil novice obveščevalnih virov v Siriji. Ameriška vojska naj bi v zadnjih tednih namreč izsledila več pristankov ruskih transportnih letal Antonov An-124 ruslan in Iljušin Il-76 na sirskih letališčih.

Rusija že vse od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 podpira režim Basharja al-Assada, Putin pa je v prvih dneh septembra 2015 izjavil, da sta Moskva in Washington razpravljali o ustanovitev mednarodne protiteroristične koalicije, vendar je opozoril, da je še prezgodaj, da bi razpravljali o tem, da bi se Rusija vpletala v neposredno vojaško akcijo proti Islamski državi (ISIS).

Združene države Amerike od leta 2014 vodijo mednarodno koalicijo v boju proti ISIS-u in vodi zračne napade na njihove položaje tako v Iraku kot v Siriji. Rusija je zato že večkrat kritizirala ameriško koalicijo, da ni zaprosila za soglasje Varnostnega sveta ZN in sirske vlade pred začetkom zračnih napadov v tej državi.

Združene države Amerike od začetka sirske državljanske vojne tudi javno podpirajo tako imenovano zmerno sirsko opozicijo, ki se bori proti sirski vojski, pri zagotavljanju usposabljanja in opreme.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Ruski vojaki in letala že vključeni v boje v Siriji!?

Na sirskem nebu naj bi se že pojavila bojna letala Ruskih letalskih sil, ruski vojaki pa se proti sirskim upornikom borijo na strani sil zvestih sirskemu predsedniku Basharju al-Assadu.

Rusija v Sirijo pošilja svoja bojna letala in helikopterje

Rusija bo začela vojaško posredovanje v Siriji, kjer bo imela Ruska vojska svojo stalno vojaško bazo s svojimi bojnimi letali in jurišnimi helikopterji za napade na Islamsko državo (ISIS) ter sirske upornike.

Povezani članki