Ruske palubne lovce Su-33 nadgrajujejo na raven Su-30SM

by Urednik

RUSKA MORNARICA MODERNIZIRA SVOJO PALUBNO FLOTO

Letalska komponenta Ruske mornarice bo vse palubne lovce Suhoj Su-33 nadgradila na raven lovcev Su-30 SM, je sporočil poveljnik mornariškega letalstva Igor Kozhin v prvih dneh letalskega salona MAKS 2017.

“Polovica letalske flote Su-33 je prejela napredne sisteme orožja, namenjene doseganju ciljev na morju in kopnem. Pravzaprav so se njihove zmogljivosti povečale na raven lovca Su-30SM. Vsa palubna letali Su-33, ki delujejo v Ruski mornarici, bodo deležna take nadgradnje,” je povedal Kozhin.

Ruska mornarica ima v svoji floti 20 palubnih lovcev Suhoj Su-33 (NATO: flanker-D), ki so namenjeni delovanju na edini ruski letalonosilki Admiral Kuznetsov. Na letalonosilki so poleg Su-33 lahko še (manjši) palubni lovci MiG-29K/KUB (skupaj jih bodo imeli 20), trenažno-bojna letela Suhoj Su-25UTG/UBP (skupaj 4) in helikopterji Kamov Ka-27 (24).

Modernizirani suhoji Su-33 naj bi bili opremljeni tudi s sistemom SVP-24, ki omogoča natančne napade na cilje na kopnem v vseh vremenskih pogojih. Sistem SVP-24 naj bi aktivno uporabljala (preizkusila) ruska bojna letala Su-33 že pri operacijah proti terorističnim skupinam v Siriji v novembru 2016.

Su-30MS je letalo 4+ generacije, opremljeno s parom turboventilatorskih motorjev z usmerjenim potiskom in sodi med ekstremno krmarljiva – manevrsko visokozmogljiva letala. V eskadriljah ruskih oboroženih sil je okoli 70 bojnih letal Su-30SM, pričakujejo pa jih še najmanj 50. Ruske letalske sile jih uporabljajo tudi v bojih v Siriji,nameščeni so v oporišču Hmeymim v Latakiji, namenjeni pa so za lovsko zaščito strateškim bombnikom, ki napadajo cilje teroristov ISD. Letalo lahko oborožijo s kar 10 ton različnega orožja, orožje pa pritrdijo na 12 obesnih – pritrditvenih točk pod krili in trupom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki