Ruske podmornice 5. generacije brez jedrskega pogona

by Urednik

RUSKA MORNARICA S PODMORNICAMI 5. GENERACIJE DO LETA 2025?

Peta generacija ruskih strateških in jurišnih podmornic bo imela najverjetneje nejedrski pogon, podmornice pa bodo bolj kompaktne in manj zaznavne za senzorje, je v začetku tedna dejal Sergej Sukhanov, višji oblikovalec pri projektivnem biroju Rubin.

Velika plovila na jedrski pogon, vključno z ruskimi strateškimi podmornicami razreda typhoon, so doslej narekovale trende pri načrtovanju in gradnji jurišnih podmornic.

“Verjamem, da bodo prihodnje podmornice manjše, predvsem zaradi uporabe bolj naprednih tehnologij in tudi bolj stroškovno učinkovite proizvodnje,” je dejal Sergej Sukhanov v intervjuju za RIA Novosti.

“Podmornica pete generacije bo tudi manj “vidna” v primerjavi z obstoječimi podmornice. Lahko da bo imela tudi povsem nov pogonski sistem, morebiti izključno električni,” je dejal Sukhanov in dodal, da bi lahko spremembe vplivala na druge podsisteme podmornic v prihodnosti.

jedrska-podmornica-razreda-borei-

Ruska jedrska podmornica razreda borei

Nov pogonski sistem, ki bo zamenjal jedrski reaktor v strateških in jurišnih podmornica bo imel od površinskega zraka neodvisnega pogonski sistem (AIPP), kar pomeni, da bodo podmornice tišje kot jedrske. Pri jedrskih podmornicah namreč nenehno deluje vodna črpalka, ki hladi pogonski sklop in ustvarja zaznaven hrup, medtem ko so podmornice na akumulatorski ali AIPP pogon neslišne.

“Vzdržljivost podmornice z novim sistemom pogona bi morala biti dovolj za en mesec plovbe ali celo več,” je dejal Sukhanov. Poudaril je tudi, da bi se gradnja podmornic pete generacije v Rusiji lahko začela že v naslednjih 10 do 15-ih letih.

Ruska mornarica ima trenutno v svoji floti večinoma podmornice tretje generacije, nekaj strateških jedrskih podmornic četrte generacije razred borei (projekt 955) in jurišnih razreda yasen (projekt 885), ki šele prihajajo v operativo.

Rusija namerava do leta 2020zgraditi osem podmornic razreda borei in osem razreda yasen, pričakujejo pa, da bodo te jedrske podmornice nosile glavno breme vsaj dve desetletji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki