Ruske podmornice na lovu za britanskimi pred obalo Sirije

by Urednik

V zakulisju javnih obtoževanj o (ne)uporabi kemičnega orožja med Sirijo in Rusijo na eni strani ter ZDA in zaveznicami na drugi strani, se v vzhodnem Sredozemskem morju odvija lov med ruskimi “neslišnimi” podmornicami in britanskimi podmornicami, ob pomoči ameriških protipodmorniških letal.

V dnevih pred in tudi po zavezniški izstrelitvi raket na položaje Sirske vojske se tiha »bitka« za prevlado bije v vzhodnem del7u Sredozemskega morja. Na tem območju naj bi poleg ladij Ameriške vojne mornarice (US Navy), Francoske vojne mornarice (Marine Nationale) in britanske Kraljeve mornarice(Royal Navy) pluli tudi dve najsodobnejši ruski dizelsko-električni podmornici razreda varshavyanka (projekt 636.3, NATO: improved kilo). Ruski podmornici razreda improved kilo, ki jih na zahodu zaradi njihove neslišnosti imenujejo tudi “black hole in the ocean” (črne luknje v oceanu), naj bi zadnjih nekaj dni kot sence (nevidno) sledili britanskim jedrskim podmornicam razreda astute, ki so oborožene z raketami tomahawk, poroča Sunday Times.

Britanske vojaški strokovnjaki so morebitno zasledovanje s strani ruskih podmornic razreda varshavyanka, ki so oborožene s torpedi, manevrirnimi in protiladijskimi raketami, označili kot “resno grožnjo”. Na pomoč so jim priskočila tudi ameriška protipodmorniška letala Boeing P-8 poseidon, da bi sledila ruskim podmornicam in zaščitila zaveznici.

Medtem so ZDA, z zaveznicama Francijo in Veliko Britanijo, v soboto, 14. aprila 2018, zgodaj zjutraj iz ladij v Sredozemskem morju izstrelile okoli 100 raket na položaje v Siriji – cilji napada so bili znanstveno-raziskovalni objekt v Damasku, skladišče kemičnega orožja zahodno od Homsa in skladišče opreme za uporabo kemičnega orožja v bližini Homsa. Raketni napad je sledil kot “povračilni ukrep” Zahoda proti Sirski vojski, zvesti predsedniku Assadu, zaradi (domnevne) uporabe kemičnega orožja v spopadih v Dumi (Doumi), ki se je zgodil 7. aprila v vzhodnem delu Gute. Po ruskih podatkih naj bi ZDA in zaveznici lansirali 103 izstrelke, vendar naj bi jih sirska zračna obramba prestregla 71. Ruski protiletalski raketni sistem S-400, nameščen v Siriji, ni izstrelil nobene rakete, saj naj ne bi noben izstrelek letel proti ruskima vojaškima oporiščema v Siriji –  Tartus in Hmeymim.

“Neslišne” ruske podmornice za prevlado v priobalnih vodah

Ruska mornarica ima v svoji Črnomorski floti vseh 6 aktivnih dizelsko-električnih podmornic razreda varshavyanka, ki so jih začeli uporabljati po letu 2014, preostali dve, ki sta v izgradnji, bodo priključili Pacifiški floti. Podmornice razreda varshavyanka (projekt 636.3, izboljšan razred kilo) imajo dizelsko-električni pogon in so zelo tihe (izredno nizek zvočni odtis), cilj pa lahko zadenejo na dolge razdalje, ne da bi jih nasprotnikova protipodmorniška obramba zaznala. Varshavyanka je izboljšana različica podmornice razreda kilo, vgrajeno ima  najnaprednejšo podmorniško “stealth” tehnologijo in povečan bojni doseg. Podmornica s spodrivom 3100 t doseže hitrost 20 vozlov in se lahko potopi do globine 300 m, v njej pa je prostora za 52 podmorničarjev. Oborožena je s torpedi kalibra 533 mm, protipodmorniškimi minami in protiladijskimi raketami kalibr 3M54 (NATO: SS-N-27 sizzler). Podmornice razreda varshavyanka so namenjene predvsem za protiladijsko in protipodmorniško bojevanje v priobalnih, razmeroma plitvih vodah.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki