Ruski “kameleonski” material za maskiranje oborožitvenih sistemov

by Urednik

NOVI KAMUFLAŽNI MATERIAL BO POSNEMAL VZORCE IZ OKOLICE

Ruska visokotehnološka družba Roselektronika (Росэлектроника), ki je del državne korporacije Rostech, razvija kamuflažni material, ki bo spreminjal barve in posnemal vzorce iz okolice. Posnemal bo lahko celo v vetru premikajoče listje in tako pripomogel zamaskirati vojaško opremo pred preciznimi oborožitvenimi sistemi.

Tako precizno in kompleksno maskiranje bodo ruski znanstveniki izvedli s pomočjo malih zaslonov, ki bodo porabili izjemno malo energije. Zasloni bodo prikazovali vzorce prek posebnih polimernih materialov, ki bodo spreminjali barvo pod vplivom električnih impulzov, je sporočil tiskovni predstavnik družbe Roselektronika. Eksperimentalni model markirnih materialov in nadzorni sistem za prototip že testirajo. Novi material je trajnosten in ima polno barvno lestvico.

Rusi želijo z novimi kamuflažnimi materiali skriti oborožitvene sisteme pred precizno vodenimi izstrelki. Kot zatrjujejo predstavnik družbe Roselektronika, je glavni trend razvoja izstrelkov, ki prepoznavajo cilje na podlagi vzorcev in opazovanih značilnosti. Tako ruski Centralni tehniški Inštitut za raziskave in razvoj Technomaš, ki je del družbe Roselektronika, razvija tehnologijo, ki zagotavlja tudi vizualno prikrivanje in ne zgolj elektromagnetno ali toplote preobleko.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki