Ruski lovci Su-30MS nameščeni v Siriji

by Urednik

RUSIJA NAREDILA BOLJ ODLOČEN KORAK K VAROVANJU NEBA NAD SIRIJO

Eskadriljo ruskih lovcev Su-30SM flanker-H, ki so so v sestavi letalstva Ruske vojne mornarice že od leta 2014, so v njihovi prvi nalogi v tujini namestili v sirski letalski bazi Hmeymim. Dva od teh bojnih letal so lahko posneli fotografi in snemalci med obiskom novinarjev v bazi že konec aprila in pa 9. maja 2018.

Lovska letala Su-30MS so obarvana v prepoznavno barvno shemo ruskega mornariškega letalstva, kakršno so lahko videli tudi obiskovalci vojaške parade ob Dnevu zmage (9. maja na Rdečem trgu v Moskvi).

Pet lovcev Su-30MS, ki so prepoznavni po predkrilcih – kanardih, so opazili tudi na satelitskih posnetkih nekaj dni pred tem. Ni pa znano, kdaj se je njihova naloga v Siriji začela, iz enega od posnetkov pa naj bi bilo razvidno, da so bili prisotni v Hmeymimu že konec letošnjega marca, vendar tega iz satelitskih posnetkov ni bilo moč razbrati. Čeprav gre za bojno letalo z večnamenskimi zmogljivostmi, posnetki iz Hmeymima kažejo, da gre za lovce za prevlado v zraku, opremljeni so namreč z raketami z radarskim usmerjanjem NPO R-77 vympel srednjega dosega in R-73 vympel kratkega dosega. Ruski lovci izvirajo iz 43. neodvisnega mornariškega jurišnega polka, ki bazira v Sakiju na Krimu. Polk podpira Črnomorsko floto, nameščeno v Sevastopolu in je zadolžena za naloge Ruske vojne mornarice v Sredozemlju.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki