Ruski lovec Su-27 preletel ameriškega izvidnika RC-135 na razdalji 6-ih metrov

by Urednik

AMERIČANI POROČAJO O NOVEM INCIDENTU RUSKEGA VOJAŠKEGA LETALA

Ruski lovec Suhoj Su-27 je konec januarja 201 skorajda “oplazil” ameriško izvidniško letalo Boeing RC-135 in ga preletel v razdalji zgolj 6 metrov (20 čevljev) med prestrezanjem nad Črnim morjem, ko je le to bilo le 30 milj oddaljeno od ruske obale in je letel nad mednarodnimi vodami.

Kot poudarjajo ameriški uradni krogi, je ruski lovec “označil” ameriškega izvidnika, letel ob njem, nato pa silovito pospešil in ga “zadel” z izpuhom iz motorjev ter ogrozil stabilnost izvidnika ter premotil njegovo upravljanje.  Kot je za newyorški Free Beacon dejal tiskovni predstavnik ameriškega evropskega poveljstva, mornariški kapitan Daniel Hernandez, je bil ameriški RC-135 na rutinskem izvidniškem poletu nad Črnim morjem, ko ga je prestregel ruski lovec Su-27 na nevaren in neprofesionalen način.

Boeing RC-135, Ameriške letalske sile (USAF) imajo v svoji floti 22 teh letal, je opremljen z najsodobnejšo izvidniško elektronsko opremo, s katero lahko zazna, identificira in locira vse signale v elektromagnetnem spektru.

Posadko izvidniškega letala RC-135 sestavljajo trije piloti in dva navigatorja, v njej pa sta še častnik za elektronsko bojevanje in izvidniški častnik. S pomočjo elektronskih izvidniških naprav lahko sledijo pogovorom po telefoniji (tako mobilni kot statični) ter radijskim signalom na področju, proti kateremu uperijo svoje delovanje.

Število poletov ruskih letal v mednarodnem zračnem prostoru se je zelo povečalo, piloti pa so v preletih kar predrzni, ocenjuje ameriški mornariški kapitan. V oktobru lani so štirje ameriških F/A-18 poleteli v prestrezanje, potem ko sta se dva ruska (mornariška patruljna) Tu-142 bear približala ameriški letalonosilki USS Ronald Reagan med plovbo ob Korejskem polotoku. Dva ruska izvidnika sta letela proti letalonosilki zgolj na višini dobrih 150 m in se nista odzivala na radijska sporočila in opozorila. Ameriški F/A-18 so prestregli ruski letali približno miljo od letalonosilke.

Rusi so drastično izboljšali protiletalske zmogljivosti v Siriji po turški sestrelitvi lovskega bombnika Su-24 v novembru lani.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki