Ruski lovski bombnik Su-34M so sestrelili … Rusi

by Urednik

MED VOJAŠKO OPERACIJO V UKRAJINI ZA SU-34 USODEN PRIJATELJSKI OGENJ

Zračna obramba oboroženih sil Rusije oziroma Luganska je 17. julija sestrelila bojno letalo, za katerega se je izkazalo, da je lovski bombnik Su-34M in je iz inventarja ruskih letalskih in vesoljskih sil. Tako zatrjuje Rob Lee, nekdanji ameriški marinec in sedanji višji sodelavec Raziskovalnega inštituta za zunanjo politiko s sedežem v Filadelfiji.

17. julija 2022 je bilo nad Alčevskom v Ukrajini sestreljeno letalo. Ruski vojaški dopisnik Jevgenij Poddubni na svojem kanalu Telegram poroča, da so ruski sistemi zračne obrambe sestrelili “cilj v nebu”, vendar ne pove, katero letalo je bilo sestreljeno, saj ni jasno. Kasneje so vendarle našli ostanke sestreljenega cilja, iz posnetih fotografij in videoposnetkov pa je razvidno, da gre za lovski bombnik Su-34M z registrsko oznako RF-95890. Edini uporabnik tega letala na svetu pa je Rusiji.

Ruski telegram kanal Fighterbomber tudi potrjuje dejstvo, da so ruski sistemi protizračne obrambe sestrelili lastnega lovca, in se sprašuje, kako učinkovit je identifikacijski sistem “prijatelj-sovražnik” (IFF), ki so ga razvili ruski vojaški inženirji, ki naj bi prepoznal, katero letalo je prijateljsko  in katero je sovražno. Avtor Fighterbomberja pravi, da je sistem protizračne obrambe dober, če pogosteje sestreljuje tuja letala kot svoja.

»Za vsako protizračno obrambo lahko rečem le, da je dobra, če pogosteje sestreli sovražno letalo kot svoje in da se mora vsak pilot lastne protizračne obrambe bati tako kot tuje. Ni zelo jasno, kako je tam z ruskim sistemom identifikacije »prijatelj ali sovražnik – lasten/tuj«, ki je tako rekoč na vsakem letalniku in sistemu zračne obrambe, vključno z ročnimi prenosnimi raketnimi zračnoobrambnimi sistemi – MANPADS, in koliko naših bi bilo treba sestreliti in ne tujcev, tako da ta sistem že peti mesec bojnih akcij deluje tako, kot mora,« navaja Fighterbomber.

Zanimivo dejstvo: več naprednih lovskih bombnikov Su-34M je bilo dostavljenih le teden dni pred sestrelitvijo enega izmed njih nad Alčevskom v Ukrajini.

Suhoj Su-34 je dvosedežni lovec-bombnik, ki ga je v Rusiji razvil konstruktorski biro Suhoj, katerega serijska proizvodnja se je začela aprila 2006. Uradna dobava ruskim letalsko-vesoljskim silam  se je začela 31. julija 2007.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki