Ruski motorji AL-55I za certificiranje letala HJT-36

by Urednik

CERTIFICIRANJE INDIJSKEGA ŠOLSKEGA REAKTIVNEGA LETALA

Ruski proizvajalec letalskih motorjev United Engine Corporation je indijski družbi HAL Corporation dobavil dva motorja AL-55I s podaljšano življenjsko dobo. Uporabili ju bodo za zadnjo stopnjo certifikacijskih preskusov indijskega letala dvosedega šolskega reaktivnega HJT-36. O tem je poročal letalski grozd državne korporacije Rostec.

Po uspešnih testih na preizkusni mizi v prisotnosti predstavnika naročnika so bili motorja poslani podjetju HAL Corporation.

UEC je zaključil delo za podaljšanje življenjske dobe obeh dobavljenih motorjev AL-55I na 300 ur. Med delom na projektu se je postopno povečeval konstrukcijski vir motorja AL-55I. Motorji so na stojnicah obratovali več kot 5000 ur, opravili pa so tudi več kot 4500 ciklov enakovrednih cikličnih preskusov. Proizvajalec zagotavljajo zanesljivo delovanje agregata v tem času.

»Razvoj trenažnega letala HJT-36 je v zadnji fazi letalskih preizkusov in pridobivanja dokumentacije, ki naj bi potrdila skladnost letala z zahtevami indijskih letalskih sil. Za dokončanje te faze bodo uporabili  zmogljivejše motorje. Načrtujejo pa tudi še podaljšanje življenjske dobe 16 motorjev AL-55I, ki jih je UAC že dobavil indijski korporaciji HAL. 

Poleg tega je bilo že veliko opravljenega pri organizaciji licenčne proizvodnje motorjev AL -55I v podjetjih korporacije HAL, je povedal Yury Shmotin, namestnik generalnega direktorja – generalni konstruktor UEC.

AL-55I je turboventilatorski (obvodni turboreaktivni) motor razvit po naročilu indijske korporacije HAL za šolsko letalo HJT-36.

Izboljšani motor ima številne prednosti pred starim, zlasti modularna zasnova mu zagotavlja visoko učinkovitost in nizke obratovalne stroške, sodoben digitalni nadzorni sistem pa  varnost pri pilotiranju in enostavno vzdrževanje. 

Februarja letos je v okviru mednarodne vesoljske razstave Aero India omenjeni motor med demonstracijskimi leti uspešno dvignil v zrak indijsko učno letalo HJT-36. Motor AL-55I je bil predstavljen tudi na stojnici UEC v paviljonu C1 na razstavi MAKS-2021 od 20. do 25. julija 2021 v Žukovskem pri Moskvi.

Pripravil: B. Knific, foto: MilitaryForum

Povezani članki