Ruski odziv na prvo ameriško uporabo lovca F-22 v spopadih

by Urednik

Ruski odziv na prvo ameriško uporabo lovca F-22 v spopadih

Ruski analitiki so mnenja, da so ZDA začele uporabljati  5. generacijo “stealth” lovcev F-22 raptor v napadih na cilje Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS)  zaradi strahu pred sirskimi protiletalskimi sistemi.

“Glavni razlog za uporabo za F-22 proti skrajnežem v Siriji je strah, da bi Sirija (Sirska vojska) lahko sestrelila ameriška letala. Vendar je raptorja zelo težko prestreči, saj spada v kategorijo radarsko slabo zaznavnih letal,” je dejal podpredsednik Akademije za geopolitične zadeve Konstantin Sivkov za RIA Novosti.

Kot smo že poročali, je Pentagon potrdil prvo uspešno uporabo 5. generacije lovca F-22 raptor, ki je zaenkrat edino operativno  “stealth” letalo na svetu, saj so ameriški F-35, ruski T-50 in kitajski J-20 še sredi preizkušanj.

Morebiten strah pred protiletalskimi sistemi v Siriji, smo opisali že ob prvi sestrelitvi vojaškega letala s strani ISIS-a v članku: ISIS sestrelil sirsko vojaško letalo.

“V boju proti ISIS-u Američani uporabljajo najbolj precizno orožje, ki je v uporabi, vendar je treba omeniti, da so bojno letalo F-22 prvič uporabili zunaj Združenih držav. ISISje sestavljena iz nepravilnih oboroženih skupin, testiranje najnovejše vojaške opreme na njih nima smisla. Zdaj je pomembno, da ZDA v Siriji določijo lokacije poveljniških centrov Islamske države … To je standardna vojaška naloga, “je dejal član sveta na ruskem obrambnem ministrstvu Igor Korotchenko. Ob tem je obsodil tudi napade ZDA na cilje v Siriji, ker so v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta ZN.

Predsednik Akademije za geopolitične vprašanjih Leonid Ivashov ni izključil možnosti uporabe najnovejšega ameriškega orožja v sirskem konfliktu: “Dejstvo je, da v skladu z ameriško zakonodajo, da se nova oprema začne uporabljati šele, ko je bila preizkušena v pravi bojni situaciji.”

Ivashov je ob tem dodal, da so že tragični bombardiranji Hirošime in Nagasakija z atomsko bombo leta 1945 Američani izvedli kljub dejstvu, da še niso bili dokončani vsi testi tega orožja za množično uničevanje.

V tem tednu pa se je nizozemska vlada dokončno odločila, da bodo Nizozemske letalske sile prispevale 6 lovcev F-16 v ameriško koalicijo v boju proti Islamski državi (ISIS), ki bodo nameščena na bližnjem vzhodu vsaj eno leto.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

VIDEO: Nevidni lovec F-22

SORODNE NOVICE:

Ameriška letala prvič napadla ISIS v Siriji

ZDA in zavezniki, vključno z arabskimi narodi, so v ponedeljek 22. septembra 2014 začeli s prvimi zračnimi in raketnimi napadi na položaje militantne skupine ISIS v Siriji.

ISIS sestrelil sirsko vojaško letalo

Militantna skupina ISIS je v bližini mesta Raqqa približno 450 km severovzhodno od Damaska​​ sestrelila vojaško letalo Sirskih letalskih sil – najverjetneje gre za jurišno letalo L-39 albatros.

Povezani članki