Ruski strateški bombniki Tu-22 in ameriški B-2 napadajo Islamsko državo

by Urednik

ZDA IN RUSI “PREIZKUŠATA” BOMBNIKE DOLGEGA DOSEGA

Ameriške letalske sile so pred dnevi uporabile strateške bombnike B-2 za nočne napade na položaje Islamske države (ISIS, Daesh) v Libiji, le par dni za tem pa so Ruske letalske sile z bombniki dolgega dosega Tu-22M3 uničevali položaje ISIS-a v Siriji.

Ameriško obrambno ministrstvo je 19. januarja 2017 sporočilo, da so njihovi “nevidni” bombniki B-2 spirit ponoči izvedli zračni napad na dva kampa Islamske države, oddaljena približno 45 kilometrov jugozahodno od libijskega mesta Sirte. Po poročanju sta bila napada dogovorjena z libijsko vlado.

O potrebi po ameriških bombniških napadih na položaje ISIS-a v Libiji so že poleti 2016 opozarjali tako predstavniki libijskih vladnih sil (GNA), kot tudi Italija. Takrat so Libijci zaprosili Američane za proučitev možnosti podpore z letalskimi napadi v bližine mesta Sirte ob Sredozemskem morju, ki so ga zasedali pripadniki Islamske države (več: Bodo ZDA napadle položaje ISIS-a v Libiji?). Daesh je Sirto zasedel že v letu 2014, letalske sile GNA pa so začele operacijo proti njim v maju 2016. Veliko skrajnežev naj bi od takrat pobegnilo v vzhodno in južno Libijo. Libijske oblasti so v decembru sporočile, da jim je uspelo osvoboditi mesto – pomagale pa naj bi očitno tudi ZDA.

Kot kažejo nekatere nedavno v javnost “pricurljane” informacije, so ZDA v letu 2016 odvrgle 26.171 bomb v sedmih državah, na seznamu pa se je lansko leto znašla (spet) tudi Libija (največ bomb, kar 24.287 so odvrgli v Iraku in Siriji).

Ruski bombniki dolgega dosega napadli položaje ISIS-a v Siriji

Le dva dni (21. januarja 2017) po ameriški objavi o zračnih napadih z bombniki B-2, so se z uporabo strateških bombnikov Tu-22M3 backfire v napadih na položaje ISIS v provinci Deir ez-Zor v osrednji Siriji “pohvalili” tudi Rusi. Ruska bombniška letala, ki so jih spremljali lovci Su-30SM in Su-35S, so napadla bazne tabore nezakonitih oboroženih skupin, skladišča orožja in streliva, kot tudi skupine oklepnih vozil in vojakov. Po podatkih ruske vojske so bili zadeti vsi cilji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military forum

Povezani članki