Bodo ZDA napadle položaje ISIS-a v Libiji?

by Urednik

MOREBITNI NAPADI BODO POTEKALI IZ ITALIJANSKIH LETALSKIH BAZ

ZDA niso hotele pojasniti podrobnosti, povezanimi z morebitnimi napadi njihovi bojnih letal na položaje Islamske države (Daesh, ISIS) v Libiji. Italijanski minister za zunanje zadeve Paolo Gentiloni pa je pred dnevi povedal, da ne izključuje možnosti, da bi Američanom omogočili uporabo baz za napade na Libijo, v prvi vrsti gre za mornariško letalsko bazo Sigonella.

Načeloma pa je italijanski zunanji minister Gentiloni podrl morebitne ameriške letalske napade na uporniške – teroristične formacije v Libiji. Sicer imajo Američani v Italiji razmeščenih vrsto zmogljivosti, Pentagonov tiskovni predstavnik pa zaradi varnosti (in tajnosti) ni natančno povedal, katero bi v primeru napada na položaje Daesh v Libiji uporabili, vse skupaj pa bodo, še pravi, uskladili s partnerskimi državami.

Američani so se odzvali na nedavno prošnjo libijske vlade, ki jih je zaprosila za proučitev možnosti podpore vladnim libijskim silam (GNA) z letalskimi napadi v bližine mesta Sirte ob Sredozemskem morju, ki ga držijo pripadniki Islamske države.

Več o grožnji, ki prihaja iz Libije in se lahko razširi na Evropo preberite v daljši analizi razmer: Libija − žarišče varnostne in politične nestabilnosti Evrope, ki jo je napisal nekdanji veleposlanik v Libiji(in Italiji ter Tuniziji), veleposlanik Iztok Mirošič v Reviji Obramba, avgust 2016.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Nekdanji “ameriški zaveznik” se je pridružil ISIS-u v Libiji

Abdel Hakim Belhadj, ki so ga ZDA in Nato podprli pri strmoglavljenju Moamerja Gadafija kljub znanimi povezavami z al Kaido, se je pridružil militantni skupini Islamska država v Libiji.

Italija želi voditi vojaško posredovanje v Libiji pod okriljem ZN

Zaradi stopnjevanja nasilja s strani Islamske države v Libiji je italijanska vlada zaprla svoje veleposlaništvo v Tripoliju, želi pa si takojšnje vojaško posredovanje pod okriljem ZN.

Povezani članki