Italija želi voditi vojaško posredovanje v Libiji pod okriljem ZN

by Urednik

BO LIBIJA POSTALA NOVO VELIKO BOJIŠČE?

Zaradi stopnjevanja nasilja s strani Islamske države v Libiji je italijanska vlada v nedeljo 16. februarja 2015 zaprla svoje veleposlaništvo v Tripoliju, kot ena od zadnjih evropskih državi. Italija si tudi zaradi velikega navala beguncev iz Libije želi takojšnje vojaško posredovanje pod okriljem ZN.

Italijanski obrambni minister Roberto Pinotti je ob tem dejal, da je Italija pripravljena voditi vojaško posredovanje evropsko-afriške koalicije v Libiji – tako proti pripadnikom Islamske države, kot verjetno tudi samooklicani vladi Libya Dawn (Fajr Libya). Ta je nastala v mestu Misrati in avgusta lani prevzela nadzor nad Tripolijem ter vzpostavila svojo vlado. Skupino podpirata Turčija in Katar, medtem ko izvoljeno vlado podpirajo Egipt, Združeni arabski emirati in ZDA. V Libiji pa delujejo tudi druge militantne skupine, med njimi tudi Islamska država (ISIS), ki je v zadnjih tednih vse močnejša.

ISIS ugrabil še 35 Egipčanov v Libiji

Tudi egiptovski letalski napadi niso zaustavili pripadnikov Islamske države v Libiji, saj so v zadnjih dneh ugrabili še 35 egiptovskih državljanov. Kot je po ponedeljkovem napadu egiptovskih letal na položaje ISIL v Libiji v telefonskem pogovoru izjavil neki uradni predstavnik Egipta, so ugrabili še najmanj 34 egiptovskih državljanov v Libiji, s katerimi so prekinjene vse komunikacije.

Egiptovska vojaška letala napadla cilje ISIS-a v Libiji

Nasilje v Libiji je še posebej zaskrbljujoče za Italijo, saj obe državi loči le ozek pas Sredozemskega morja, preko katerega potujejo emigranti, ki iščejo boljše življenje v Evropi. Za prevoz beguncev s čolnom iz Libije v Italijo zaračunavajo menda tudi do 2000 dolarjev.

Italija je zato ponovno pozvala Združene narode, da odobrijo vojaško misijo za umiritev vse hujših razmer v Libiji, zaradi katerih je iz Severne Afrike v Italijo pripotovalo z ladjami  že na tisoče migrantov.

V Libiji skoraj štiri leta po državljanski vojni in odstavitvi voditelja Muammarja Gaddafija vladata dve vladi, ki imata vsaka svoje oborožene sile. Že več mesecev se borita za nadzor in prodajo nafte, kakor tudi za jeklarska podjetja. (več: RAZMERE V LIBIJI VSE BOLJ NAPETE – BOMBARDIRANJA TANKERJEV, TOVARN,…)

Prav zaradi nastalih razmer v Libiji, kjer se za oblast borita dve skupini, se je ponudila priložnost za sunitsko militantno gibanje ISIS – prav tako kot v Siriji. Vse večja prisotnost in organiziranost pripadnikov Islamske države (ISIS) v Libiji pa pomeni tudi novo grožnjo tudi za južno Evropo. Predstavljalo bi morda celo lahko začetek uresničevanje načrtov ISIS-a po zavzetju jugovzhodne Evrope.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki