Ruski uradni krogi in Bela hiša ocenili razgovor Putina s Trumpom

by Urednik

“PRVI DALJŠI POGOVOR MED TRUMPOM IN PUTINOM USPEŠEN”

Razgovor med ruskim predsednikom Putinom in novim ameriškim predsednikom Trumpom je vrnil dialogu med državama smisel in pomen, ocenjuje Konstantin Kosachov, vodja Odbora za mednarodne odnose Sveta federacije Ruske Federacije.

Kot glavni rezultat telefonskega pogovora med predsednikoma ZDA in Rusije je predsednik Odbora za zunanjepolitične odnose državne dume označil dogovor predsednikov o boju proti Islamski državi. Po njegovem mnenju naj bi bil naslednji korak formiranje široke koalicije v Siriji za boj proti teroristom. Prvi namestnik predsednika Odbora za obrambo in varnost Sveta federacije Franc Kioncevič je telefonski pogovor med predsednikoma Rusije in ZDA označil za prvi korak v smeri reševanja nakopičenih problemov. Vtis ima, da je Trump resno usmerjen k sodelovanju z Rusijo. Kot pravi, v tem prvem pogovoru predsednika nista mogla rešiti vseh problemov v ameriško-ruskih odnosih, ki so se nabirali leta. Toda, storjen je bil prvi korak, še meni.

Predsednika sta se pogovarjala 45 minut in če sta v tem času uspela proučiti tako širok spekter vprašanj, to govori, da med njima ni sporov, meni Vjačeslav Nikonov, strokovnjak za mednarodna vprašanja in vodja Odbora za izobraževanje državne dume.

Predstavnik za stike z javnostmi ruskega predsednika Dimitrij Peskov je za agencijo Intefaks povedal, da teme o ukinitvi sankcij predsednika ZDA in Rusije med telefonskim pogovorom nista načenjala.

V Beli hiši so po telefonskem pogovoru med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v sporočilu za javnost zapisali, da je šlo ta “pozitivni pogovor”. Pred tem se je Trump pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta poudarila pomen Nata za stabilnost sveta.

V Beli hiši so mnenja, da je bil omenjeni telefonski pogovor “pomemben začetek vzpostavitve odnosov”. Dodali so, da je treba popraviti dvostranske odnose.

V sporočilu za javnost Bela hiša ne omenja sankcij ZDA proti Rusiji, v zvezi s tem pa je Trump v petek izjavil, da je o tem še prezgodaj govoriti, s čimer se je odzval na medijska poročila, da ZDA pripravljajo projekt ukinitve sankcij proti Rusiji,

Na fotografiji, ki jo je med pogovorom objavil tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer, je mogoče videti, da je poleg Trumpa na pogovoru sodeloval tudi ameriški podpredsednik Mike Pence, predsednik Trumpove administracije Reince Priebus, višji svetovalec Steve Bannon in svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn.

V soboto se je Trump po telefonu pogovarjal s šefi držav Japonske, Nemčije, Rusije, Francije in Avstralije. Sodeč po sporočilu Bele hiše je samo na pogovoru s Putinom sodeloval tudi podpredsednik Mike Pence, poroča Rossijskaja gazeta.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki