Ruski vojaki bodo opremljeni s pištolami udav 9X21 mm

by Urednik

NOVA AVTOMATSKA PIŠTOLA ZA RUSKE VOJAKE IN SPECIALCE

Rusko obrambno ministrstvo načrtuje nakup velike serije novih pištol udav 9X21 mm, ki bo ruskim vojakom dobavljeno v dveh modifikacijah: za vojake udav 6P72 in pripadnike posebnih sil udav 6P72-1.

Skupno je v obdobju do leta 2024 predviden nakup in dobava vojakom več kot tri tisoč novih pištol udav. Glavne dobave bodo potekale letos, pištola pa bo dobavljena v dveh različicah. Približni znesek pogodbe je 300 milijonov rubljev (skoraj 4 milijone dolarjev), zatrjuje vir v ruski obrambni industriji. To so prve velike načrtovane dobave orožja, prej so te pištole vojakom dobavljali v majhnih serijah.

Pred dnevi je tiskovna služba Rosteca sporočila, da so dobave pištol udav v posebni konfiguraciji načrtovane za leto 2023. V različici 6P72-1 je pištola opremljena z dušilcem zvoka in laserskim namerilnikom, ki lahko delujeta v dnevnem in nočnem načinu.

Pištolo udav kalibra 9X21 mm je ruska vojska sprejela leta 2019 in je bila ruskim vojakom dostavljena v majhnih serijah. Kot so še navedli na ruskem ministrstvu za obrambo, je nova pištola namenjena predvsem specialcem in obveščevalcem, oboroženi pa bodo z njo tudi vozniki, vezisti, logistiki ipd.

Avtomatska pištola udav uporablja naboj 9×21 mm, posebej razvit prav ta to pištolo. Domet pištole je 50 metrov, kapaciteta okvirja pa 18 nabojev. Dimenzije: dolžina 206 mm, višina 145 mm, širina 36 mm, masa prazne pištola je 980 g. Na razdalji 50 m krogla prebije oklepa debeline do 4 mm.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki