Saudska Arabija kupuje 72 francoskih lovcev rafale!

by Urednik

BO SAUDSKA ARABIJA POSTALA ČETRTI TUJI KUPEC FRANCOSKIH LOVCEV RAFALE?

Francoski obveščevalni viri poročajo, da je saudski princ in obrambni minister Muhammad bin Salman francoskemu obrambnemu ministrstvu naslovil zahtevo, naj v naslednjih mesecih pripravijo ponudbo za dobavo 72 večnamenskih lovcev Dassault rafale.

Z morebitnim nakupom francoskih lovcev bo vojska Saudske Arabije še povečala svojo zračno (pre)moč na bližnjem vzhodu. Kraljeve saudske letalske sile imajo namreč že sedaj v svoji floti 86 lovcev F-15C eagle, 70 lovcev F-15E strike eagle (naročili so jih še dodatnih 84), 80 lovskih bombnikov Panavia tornado, imajo pa tudi še vsaj 35 lovcev Eurofighter typhoon (od skupno 72 naročenih).

Rafale je francosko večnamensko bojno letalo 4.+ generacije, ki ga je zasnoval francoski letalski proizvajalec Dassault Aviation v osemdesetih in devetdesetih letih.

Lovci rafale na izvoz čakali dve desetletji

Francija si je vrsto let prizadevala prodati svoje zadnje bojno letalo v tujino, vendar dve desetletji brez najmanjšega uspeha. Na tujih trgih so Francoze premagovali predvsem Američani (z F-16, F/A-18 in F-15, kasneje še z letalom 5. generacije F-35).

Prvi resni tuji kupec rafalov pa je bila Indija (sprva naj bi naročila nič manj kot 126 letal), ki je v prvi seriji naročila 36 letal, zdaj pa se pogovarja še o nadaljnjih nakupih (dolgo časa je bila v pogajanjih prisotna indijska zahteva po transferju francoske tehnologije za izdelavo lovca v Indijo, na katero pa Francozi seveda niso pristali navkljub možni izgubi celotnega večmilijardnega posla). Zaradi dolgotrajnih pogajanj sta Indijo pri nakupu lovcev Dassault rafale prehitela tako Egipt (že prejel vsaj 3 letala od 24 naročenih), kot tudi Katar (24 naročenih).

Za rafalom se ozira tudi Malezija, ki kani z njimi nadomestiti tehnološko ostarele ruske lovce MiG-29. Rafale kupujejo tudi Združeni arabski emirati kot zamenjavo za ostarele lovce mirage 2000 serije 9. Kupili pa naj bi jih skupaj kar 60. Za lovce rafale pa se zanimajo še nekatere druge države, dolgo je bila v igri za nakup tudi Brazilija (v svoji bojni floti ima mirage 2000), ki pa se je odločila za (lažjega, cenejšega, enomotornega) švedskega gripna.

Francoska odločitev za lovca rafale, Evropa za typhoona

Dassault Aviation je začel razvijati večnamensko bojno letalo 4. generacije potem, ko so Francozi konec osemdesetih let krenili po svoji poti in se ločili od evropskega projekta evrolovca. Tako so Britanci, Italijani, Nemci, Španci ni Belgijci zasnovali konzorcij Eurofighter za proizvodnjo letala typhoon, Francozom pa je bil slednji prevelik (preveč »tuj«!) in so se odločili za lastno konstrukcijo (nekaj manjšega in lažjega) večnamenskega bojnega letala rafale.

Leta 1986 sta se oba prototipa (evropski EAP in francoski rafale) v septembrskih dneh predstavila na letalskem salonu v angleškem Farnboroughu. Prvi se je pred javnostjo premierno dvignil v zrak rafale, čeprav je bil na programu EAP pred njim (britanskemu pilotu je od treme postalo slabo in je v dnevni program letenja spustil francoskega tekmeca). Rivalstvo se je nadaljevalo skozi celotna devetdeseta leta, na letalskih salonih pa je bilo vsako leto moč opazovati napredek konstruktorjev, ki so morda prav zaradi tega rivalstva izdelali vrhunski bojni letali – sprva označeni za 4. generacijo bojih letal, vendar sta obe segli v generacijo 4+.

Tudi nekdanja Jugoslavija je konec osemdesetih let dolgo izbirala primerno  osnovo za svoj »novi avion«. Sprva so se ozirali po partnerstvu z (neuvrščeno) Indijo, potem pa (v prvi vrsti zaradi slabih izkušenj z letalskimi eksoti, kot je bila Romunija pri skupnem projektu jurišnika orel – »orao«) se je določila za zahodno letalo. To je bila različica enomotornega lovca rafale, ki pa je kmalu padla v pozabo, kajti Jugoslavija je že začela pokati po šivih (republiških mejah).

Pri lovcu rafale gre za eno najelegantnejših in tudi najbolj zmogljivih bojnih letal 4. generacije, ki je bojni krst doživelo v (neslavnih) napadih na Libijo med kampanjo proti libijskemu diktatorju Gadafiju. Bojno uporabo je nadaljevalo v zadnjem obdobju v napadih na položaje sil ISIS-a v Iraku in Siriji.Francoski Dassault Aviation je razvil verziji rafale za Francoske letalske sile in za Vojno mornarico Francije, skupaj jih je letalstvo naročilo 132, mornarica pa 48, dobavljenih pa je bilo nekaj nad 100. Mornariška izvedenka rafale-M je bila nared za operativno rabo leta 2004. Konvencionalna pa dve leti kasneje. Deset mornariških letal je tako na palubi francoske letalonosilke Charles de Gaulle.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki