Savdska Arabija dobila helikopterje Boeing AH-6

by Urednik

»MALI PTIČI« PRISPELI NA BLIŽNJI VZHOD

Nacionalna garda Savdske Arabije je v začetku junija 2017 prejela prvo serijo dvanajstih izvidniških helikopterjev Boeing AH-6SA little bird (mali ptič), je sporočil major Mohamad Omari, tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva.

Savdska Arabija je naročila skupaj 24 lahkih helikopterjev AH-6SA little bird, ki veljajo za nadgrajene in oborožene različice MH-6 little bird. Prvih 12 letalnikov so v nedeljo, 4. junija, sprejeli v vojaški bazi 1. Letalke brigade v Khashm Al-Aanu.

AH-6 je lahek bojni izvidniški helikopter, ki omogoča hitro prilagajanje (montažo oz. demontažo) različne opreme in oborožitve, ki se jo prilagaja nalogam. Primeren je tako za izvidniške naloge, kot za lahke napade, natančne napade, protioklepni boj, iskanje in reševanje.

Oborožene različice lahkih helikopterjev Boeing AH-6 little bird je poleg Savdske Arabije naročila tudi Jordanija, ki jih ima v svoji floti 7. Za potrebe specialnih sil helikopterje MH-6 (razvili so ga iz MD-500) uporabljajo še ZDA, Malezija in Južna Koreja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki