Savdska Arabija je po obrambnih izdatkih spodrinila Rusijo s tretjega mesta

by Urednik

SIPRI OBJAVIL LESTVICO OBRAMBNIH PRORAČUNOV DRŽAV

Rusija je izpadla iz prve trojke držav, ki največ namenijo za obrambo, čeprav je v letu 2015 povečala vojaški proračun kar za 7,5 % in znaša 66,4 milijarde dolarjev. Za obrambne izdatke so več namenile ZDA, Kitajska in Savdska Arabija.

Največji obrambni proračun na svetu imajo ZDA (podatki govorijo o letu 2015), sporočili pa so jih z uveljavljenega stockholmskega inštituta za raziskavo miru SIPRI s 596 milijardami dolarjev, na drugem mestu je Kitajska z obrambnim proračunom 215 milijard dolarjev, na tretje mesto pa se je po poročilu SIPRI-ja povzpela Savdska Arabija  s proračunom za obrambo v višini 84,2 milijardi dolarjev.

Je pa Rusija kljub temu ostala v vodilni trojki, ZDA namreč za obrambo namenjajo 3,5 % BDP, Kitajska 2,1 % BDP, Rusija pa obe državi prekaša s kar 4,5 % BDP-ja za obrambne izdatke. Pred njo Savdska Arabija s kar 10,4 % bruto narodnega dohodka za obrambo in pa Združeni arabski emirati s 5,1 odstotkom BDP, namenjenega za obrambo. Po napovedih SIPRI-ja bo Rusija v proračunskem letu 2016 zmanjšala stroške za vojsko.

V svetovnem merilu so se prvič po letu 2011 stroški za obrambo v svetu povečali in sicer za odstotek, tako da zdaj znašajo 1,7 bilijona dolarjev. Po eni strani, navaja SIPRI, povečani obrambni izdatki izražajo eskalacijo konfliktov in tveganj v številnih delih sveta, po drugi strani pa nagel skok obrambnih stroškov zaradi visokih cen nafte v prejšnje desetletju že pripada preteklosti.

Če bi te izdatke izračunali v nacionalni valuti, je Rusija te stroške v letu 2015 npr. povečala za 7,5 %. Kljub temu, da  sta padec cen nafte in znižanje tečaja rublja v primerjavi z dolarjem prispevala, je Moskva »izpadla« iz vodilne trojke na spisku SIPRI, saj raziskovalci stockholmskega inštituta obračunavajo izdatke za obrambo v dolarjih. Po mnenju izvedencev SIPRI-ja Moskva zmanjšuje stroške obrambnega proračuna iz postavke »oskrbovanje«, ne zmanjšuje pa jih za posodabljanje vojske in urjenje vojakov.

Pripravil: B. Knific, vir: SIPRI, Ruska Rec, foto: Military Forum

Povezani članki